Svjetski dan pčela

Svjetski je dan pčele, kukca čija je uloga u ekosustavu neprocjenjiva i bez koje ne bi bilo života!

Poljoprivreda cijeloga svijeta ovisi o njima. Od sto vrsta hrane, njih čak 70 posto oprašuje pčela. Koliko je pčela važna za eko sustav, oprašivanje i bioraznolikost govori nam i podatak da je ona proglašena najvažnijom vrstom na svijetu.

Međutim, zbog klimatskih promjena, intenzivne poljoprivrede, pretjerane uporabe pesticida i krčenja šuma, pčele postaju ugrožena vrsta.
U svrhu povećanja osviještenosti o značenju pčela za očuvanje ravnoteže u prirodi i opstanak cjelokupnog čovječanstva, Ujedinjeni narodi su 2017. godine, na inicijativu Republike Slovenije, 20. svibnja proglasili Svjetskim danom pčela. Ovogodišnje je geslo “Angažiraj se za pčele”.

Na našem planetu živi oko 20.000 različitih vrsta pčela, od kojih je najpoznatija medonosna pčela. One su od iznimnog značenja za očuvanje prirodne ravnoteže koju održavaju oprašivanjem biljaka. Osiguravaju križanje nesrodnih biljaka u ekosustavu i brinu za reprodukciju i biotičku raznovrsnost brojnih vrsta uzgojenih i divljih biljaka. Oprašivači su također dobar bioindikator prilika u određenom okolišu. Promatranjem njihovog razvoja i zdravstvenog stanja možemo utvrditi događa li se nešto u okolišu te je li potrebno poduzeti određene mjere. U zadnje vrijeme pčele su sve ugroženija vrsta.

Glavna zadaća pčelara je danas, stoga očuvanje pčela, a u tome mogu pomoći i ostali građani.
U ljetnim mjesecima kada su velike vrućine i kada pčela jako teško može u prirodi pronaći vode, naročito tamo negdje u srpnju i kolovozu, možemo na svojim balkonima ostaviti posude s vodom, zatim možemo i u svojim vrtovima zasaditi što više medonosnog bilja.

Za pčele se tako treba saditi kadulju, lavandu, majčinu dušicu, komorač, neven, mak, suncokret.


Donirajte Udrugu Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.