Francois Lenoir/ / REUTERS

Ima li Hrvatska snage i hrabrosti za iznenađenje kao Nizozemska?

Frans Timmermans je kandidat europske socijalističke grupacije za čelnika Europske komisije

Nizozemci u Europski paralament šalju 29 zastupnika, a od izlaska Ujedinjene Kraljevine imat će ih 26. Izlazne ankete na izborima za Europski parlament (EP) donijele su sljedeće rezultate:

Veliko iznenađenje na izborima: pobijedili su laburisti, dok su radikalni desničari podbacili i osvojili samo 4 zatupnička mjesta. Ovo su prvi rezultati izlaznih anketa.

Laburistička stranka (PvDA), koju vodi Lodewijk Asscher (u EP pripadaju socijaldemokratskoj grupaciji S&D) – 5 mjesta

Liberalna Narodna stranka slobode i demokracije (VVD) koju vodi premijer Mark Rutte (u EP pripadaju liberalnoj grupaciji ALDE)  – 4 mjesta

Kršćansko demokratska stranka (CDA), koju vodi Sybrand van Haersma Buma (u EP pripadaju pučanima, EPP) – 4 mjesta

Forum za demokraciju (FvD), euroskeptična i protuimigrantska stranka koju vodi Thierry Baudet (u EP pripadaju konzervativnoj grupaciji ECR) – 3 mjesta

Zeleno lijeva stranka (GL), koju vodi Jesse Klaver (u EP pripadaju skupini Greens/EFA) – 3

Demokrati 66 (D66), koje vodi Sophie in ‘t Veld (u EP pripadaju ALDE) – 2

Kršćanska unija i reformirana stranka (CU+SGP), koju vodi Peter van Dalen (u EP pripadaju ECR) – 2

Slobodarska stranka (PVV), koju vodi Geert Wilders (u EP će pripadati novoj radikalno desnoj grupaciji Mattea Salvinija) – 1

Socijalistička stranka (SP), koju vodi Lilian Marijniseen (u EP pripadaju lijevoj grupaciji GUE/NGL) – 1

Prema prvim informacijama odaziva birača je bio samo 34 posto, ali to je za dva posto više nego prije pet godina, javlja Jutarnji.

Prve reakcije analitičara u Nizozemskoj: “Riječ je o efektu Timmermans. Ovo je primarno zbog njega. Uspio je mobilizirati brojne proeuropske birače”.

Pri čemu treba uzeti u obzir da je anketa dobila samo 25 zastupničkih mjesta što znači da će svakako jedna stranka dobiti još jedno zastupničko mjesto. Anketa također nije uzimala u obzir tri “mjesta za klupi” za zastupnike koji čekaju izlazak Ujedinjene Kraljevine iz EU.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________


Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.