Znanstvenici: Poplave u Sjevernoj Australiji ugrozile Veliki koraljni greben

Zagađena voda i mulj proširili su se, nakon razornih poplava u sjeveroistočnoj Australiji, na dijelove Velikog koraljnog grebena izlažući to ugroženo čudo prirode dodatnom stresu, objavili su znanstvenici.

Nanosi otpada i sedimenata završili su u obalnim područjima nakon tjedana obilnih kiša oko grada Townsvillea.

Znanstvenici su objavili zračne snimke na kojima se vidi prelijevanje otpada iz rijeke na područje koraljnog grebena oko 60 kilomatara od obale.

Znanstvenici s Australskog instituta za proučavanje mora (AIMS) izmjerili su količinu i kvalitetu naplavljene slatke vode u područjima oko Velikog koraljnog grebena kad su slatkovodne rijeke preplavile.

“Utvrdili smo nisku razinu saliniteta na površini mora duž 600 kilometara obale”, rekao je Frederieke Kroon, znanstvenik AIMS-a koji proučava kvalitetu voda.

“Na nekim lokacijama poput zaljeva Cleveland kod Townsvillea, salinitet mora na površini bio je prepolovljen”.

“To pokazuje da je u Veliki koraljni greben ušla velika količina slatke vode”.

Veliki koraljni greben smješten je uz sjeveroistočnu australsku obalu i najveći je svjetski koraljni sustav koji je površine veće od italije i jedan je od najraznolikijih ekosustava na planetu.

Greben se trenutno oporavlja od posljedica tropske oluje Debbie 2016., dva kruga propadanja koralja zbog globalnog zatopljenja u 2016. i 2017. i najezde agresivne bodljikave morske zvijezde.

(Hina)

_____________________INTERMEZZO_________________

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.