Cameron ispregovarao poseban status za Veliku Britaniju

David Cameron - Tihomir Orešković

BRITANSKI premijer David Cameron objavio je u petak da je s ostalim čelnicima Europske unije ispregovarao dogovor koji daje posebni status Velikoj Britaniji.

“Ispregovarao sam dogovor koji daje Ujedinjenom Kraljevstvu posebni status u EU-u. Sutra ću ga preporučiti vladi”, objavio je Cameron preko twittera.

Čelnici EU-a u petak navečer postigli su dogovor s Velikom Britanijom nakon dva dana intenzivnih pregovora

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je kako je sporazum da se Britanija zadrži u Europskoj uniji dobio jednoglasnu potporu svih čelnika 28 država Europske unije.

“Dogovor. Jednoglasna potpora za novu nagodbu za UK u EU”, napisao je Tusk na Twitteru.
Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaitė isto tako je objavila preko Twittera da je u petak u Bruxellesu postignut dogovor o reformskom paketu koji je tražila Velika Britanija.

Prethodno su diplomatski izvori rekli kako su Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predočili u petak navečer čelnicima EU-a pročišćen tekst prijedloga za dogovor s Velikom Britanijom, za koji su mislili da bi mogao biti usvojen.

Čelnici zemalja članica EU-a već drugi dan pregovaraju o paketu reformi koje je tražila Britanija prije referenduma na kojem će se britanski građani izjasniti žele li ostati ili izići iz Europske unije.

Pravno obvezujuća odluka sadrži eksplicitno izuzeće Velike Britanije iz odredbe zapisane u europskim ugovorima o “sve tješnje povezanoj Uniji”, zatim ustupke u pogledu socijalnih prava nebritanskih radnika i jamstvo da odredbe o bankovnoj uniji neće ići na štetu londonskog Citya.

Postignuti dogovor ne omogućava Britaniji pravo veta na odluke eurozone

Premijer Cameron je tražio da tijekom prve četiri godine radnici iz drugih zemalja članica koji dođu raditi u Veliku Britaniju nemaju pravo na socijalne naknade poput prava na socijalnu pomoć ili socijalno stanovanje. Također je želio ukinuti dječje doplatke za djecu radnika koja su ostala u svojoj zemlji.

Cameron je uspio dobiti zaštitnu klauzulu na sedam godina koja predviđa ograničenje socijalnih naknada, koje bi se postupno uklanjalo. Također se uvodi indeksacija dječjih doplataka prema standardima države u kojoj dijete živi a ne prema standardima zemlje u kojoj roditelj radi. To se može početi primjenjivati za novopridošlo radnike odmah, a za sve ostalo od 2020. godine. Britanija je također tražila mogućnost da skupina nacionalnih parlameneta može staviti veto na donošenje europskih zakona.

Dogovoreno je da nacionalni parlamenti mogu zaustaviti neki europski zakon ako ih ima 55 posto od 28 nacionalnih parlamenata, to jest njih 16.

Cameron je također tražio niz pravno obvezujućih načela, poput izričite odredbe da EU ima više od jedne valute, da zemlje koje nisu članice eurozone ne mogu biti žrtve diskriminacije u odnosu na zemlje koje dijele zajedničku valutu i da britanski porezni obveznici ne plaćaju cijenu kriza u eurozoni.

Međutim postignuti dogovor ne omogućava Britaniji pravo veta na odluke eurozone.

Britanija je također tražila manje europske birokracije, slobodu kretanja kapitala, roba i usluga, što od početka nije predstavljalo problem za ostatak Unije.

Orešković objasnio zašto je ovo velika stvar za Hrvatsku i EU

Hrvatski premijer Tihomir Orešković ocijenio je da je dogovor s Velikom Britanijom veliki dan za Europsku uniju, jer EU bez Britanije ne bi bila EU.

“Danas je veliki dan za Europsku uniju. Mislim da je svima bilo jasno da Europska unija bez Velike Britanije nije Europska unija i mislim da je ovo uspjeh za sve”, izjavio je premijer Orešković nakon završetka summita.

Čelnici EU-a u petak navečer postigli su dogovor s Velikom Britanijom nakon dva dana intenzivnih pregovora. Riječ je o paketu reformi koje je tražila Britanija prije referenduma na kojem će se britanski građani izjasniti žele li ostati ili izići iz Europske unije.

“Želim premijeru Cameronu puno uspjeha. On sada  treba ići na referendum i ja se nadam da će Velika Britanija glasati za ostanak u EU”, rekao je Orešković.

Na pitanje hoće li dio dogovora koji se odnosi na socijalne naknade za radnike u drugim zemljama članicama EU-a rezultirati time da i hrvatski radnici imaju manja prava, poput dječjih doplataka, premijer Orešković je rekao da će zakon biti isti za sve u Europskoj uniji.

“Ovo je jedan kompromis”

“Kada je riječ o Velikoj Britaniji, mi još nemamo ista prava kao državljani drugih zemalja članica. Zakon će na kraju biti isti za sve koji su u EU. Ovo je jedan kompromis. Velika Brianija je tražila promjene i izazov je bio veliki – ostati ili izići iz EU. Mislim da je svima nama u interesu, pa i Hrvatskoj da Velika Britanija ostane u EU.  Premijer Cameron je danas dobio platformu koju može predstaviti građanima Velike Britanije. To je na kraju pobjeda za  sve, mi smo svi dio EU-a i imat ćemo iste zakone”,  rekao je Orešković.

Na upit je li s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, s kojim se bilateralno sastao na margini summita, razgovorao o pitanju energetske sigurnosti, Orešković je rekao da je bilo riječi o investicijama u kojima bi i Hrvatska i Mađarska mogle imati zajedničke interese, poput pruge Rijeka-mađarska granica, LNG-u i drugim projektima u energetskom sektoru.

 
IZVOR: Index.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.