Foto: Saul Loeb/AFP

Trump gomilu prvo nahuškao da krenu prema Capitol Hillu, a zatim tobože pozvao na mir

Američki predsjednik Donald Trump jučer je pozvao  pristaše da “ostanu mirni” nakon što su se sukobili s policijom i upali u zgradu Kongresa.

  • Molim vas podržite našu policiju u Kapitolu i snage sigurnosti. Oni su uistinu na strani naše zemlje. Ostanite mirni – tvitao je.

Trump se ranije obratio pristašama u blizini Bijele kuće i ponovio neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari te pozvao gomilu da krene prema Kapitolu.

Oni su potom probili nekoliko slojeva policijskih blokada i upali u zgradu Kongresa za vrijeme sjednice na kojoj je trebala biti potvrđena pobjeda Joe Bidena.

Potpredsjednika Mikea Pencea koji je vodio sjednicu policija je odvela na sigurnu lokaciju. Zatim su evakuirani zastupnici kojima je prethodno rečeno da uzmu gas maske i budu ih spremni upotrijebiti.

Trump je potom na Twitteru osudio Pencea “koji nije imao hrabrosti zaštititi zemlju i ustav” pošto nije jednostrano blokirao verifikaciju elektorskih glasova.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

*************************************************************
Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.