Oglasi

Njemačka himna nastala od stare međimurske pjesme

Sigurno će mnogi naši čitatelji ostati iznenađeni činjenicom da je “Das Lied der Deutschland”, službena himna Republike Njemačke, koju je komponirao Joseph Haydn i koji je govorio hrvatski jezik, izvedena iz pjesme poznate u Međimurju pod nazivom “Vjutro se ja rano stanem.” Reportaže o ovoj pjesmi i povezanosti Josepha Haydna s Hrvatskom, rijetko se mogu vidjeti na njemačkoj televiziji, ali velik dio Nijemaca ipak zna za da im melodija himne potječe s prostora Hrvatske. Poslušajte ovu staru “međimursku popevku” u izvedbi “Žige i Bandista” i odmah ćete uočiti da je riječ o melodiji aktualne njemačke himne:

Joseph Haydn, želeći glazbom doprijeti do ljudi svih staleža, shvatio je da mora pored svih svojih obveza na dvoru Esterhazyjevih i kretanja u najvišim slojevima društva pronaći i vremena za običan gradišćanskohrvatski puk. Neke njihove pjesme jako su mu se svidjele te im je dao novi život, odnosno suživot s njegovim najvećim umjetničkim ostvarenjima. Hrvatske melodije utkane u opus glazbenoga velikana mogu poslužiti kao pokazatelj Haydnova prijateljevanja s gradišćanskim Hrvatima.

IZVOR: HRsvijet

_____________________INTERMEZZO_________________

Kupnjom knjige Konobar s olovkom 30 kn darujete Udruzi Mlada pera

_____________________________________________________

Oglasi
Sobočan interijeri
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.
%d blogeri kao ovaj: