Pronađena je nova formula betona koji i na suncu održava nižu temperaturu od okoliša

Projekt European Miracle, kojim koordiniraju istraživači Centra za fiziku materijala u San Sebastianu, pronašli su materijal koji, umjesto da dosegne 70 stupnjeva C kao klasični beton u najtoplijim satima, ostaje između tri i pet stupnjeva ispod temperature okoline.

Korištenje klima uređaja čini 7% globalnih emisija stakleničkih plinova i 10% ukupne potrošnje energije, a toplinski otoci u gradovima ljeti ključaju. Zato je razumljivo da novi materijal koji se ne zagrijava i sprečava prodor sunčevog zračenja u zgradu usred dana zahvaljujući čeličnim mikrovlaknima i poroznosti nazivaju čudesnim. Osim toga, tvrde da ovaj materijal može izbaciti toplinu iz zgrada u vanjski prostor bez ikakvog dodatnog utroška energije budući da tu energiju reflektira u obliku infracrvenog zračenja.

Tim predvođen dr. Jorgeom Sánchezom Doladom, koji vodi istraživanje, uspio je prošlog ljeta potvrditi da materijal ostaje između tri i pet stupnjeva ispod temperature okoline čak i u središnjim satima najtoplijih dana, u usporedbi sa 60 – 70 °C koliko tradicionalni beton može dosegnuti, prenosi El Confidencial.

Inovacija fotonskog metabetona ima za cilj drastično doprinijeti izgradnji zgrada s gotovo nultom potrošnjom energije, ali se također može proširiti na više područja, poput tehnologije solarnih ćelija ili komunikacijskih tehnologija. Do sada su istraživači patentirali sustav i nastoje otvoriti novu tvrtku koja bi povećala proizvodnju, za koji kažu da ima cijenu sličnu onoj tradicionalnog betona. Ovog će ljeta zgrada u gradu Vizcayi biti izgrađena s ovim čudesnim materijalom kako bi se pratili rezultati.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.