Knjiga Različitost u tisku, zna se datum dodjela nagrada osnovnoškolcima!

Polako sve kockice sjedaju na svoje mjesto ili još malo i puzzle će biti složene. No krenimo ipak nekim redom.

Udruga Mlada pera osnovana je u srpnju 2017. godine s ciljem promicanja dječjeg, mladenačkog, učeničkog i studentskog literarnog stvaralaštva, poticanje na blogiranje osoba svih uzrasta te aktivno sudjelovanje u komentiranju društvenih, sportskih, kulturnih i socijalnih događanja.

S jasnim ciljevima i definiranim planovima odmah je pokrenula portal Top generacija za objavljivanje literarnih radova učenika i studenata, svih dječjih literarnih radova, teenagerskih misli, mladenačkih razmišljanja, a pod parolom Kreativnost je kad sliku koja vas je ostavila bez teksta možete opisati s tisuću riječi.

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

  1. listopada prošle godine raspisala je literarni natječaj za sve osnovnoškolce u RH i polaznike hrvatske nastave u inozemstvu. Tema natječaja je široka paleta različitosti, a djeca su je zaista maksimalno iskoristila: dotaknula su se različitosti po vjeri, rasi, fizičkim karakteristikama, sjetila se Down sindroma, autizma, albinizma, djece rastavljenih roditelja, oboljele od raka, ali i opisala razliku između vilice i žlice, višnje i trešnje, napisala pravu studiju o razlici između crne i bijele čokolade, objasnila zašto nam trebaju upravo 4 godišnja doba i zašto žabe vole tortu od muha, djevojčice su objasnile dječacima da plava nije samo njihova boja, otkrivena je tajna iskrenog prijateljstva, putovali smo u Rusiju, Barcelonu, Iran, Slovačku, Afriku, svemir, saznali i tople i tužne obiteljske priče, naučili vrste peciva, dobili i neke recepte za dobar kolač prijateljstva, analize književnih djela, a sve su to ukomponirali u stihove, prozu, intervjue, slikovnice…

266 mladih autora/ica poslalo je 154 literarna rada kojima je zajednički nazivnik Različitost. Radovi su pristigli iz 16 županija, grada Zagreba i Bosne i Hercegovine pa je time odmah i prvi natječaj mlade udruge koja još nije proslavila ni prvi rođendan postao međunarodni natječaj. Osim što su pristigli radovi iz svih nižih i viših razreda osnovne škole veseli i velik odaziv područnih škola te škole nacionalnih manjina.

Najviše malih autora ukupno je iz Krapinsko-zagorske županije, ali s pojedinačnim radovima iz Bjelovarsko-bilogorske županije, iz čijeg središta grada Bjelovara je i pristiglo najviše radova.

Rezultat natječaja je knjiga s prekrasnim i dirljivim pričama, napisanih pravim književno-umjetničkim stilom punim emocija, subjektivnosti i bogatim izražajnim sredstvima. Može se primijetiti izuzetno dobro korištenje pripovjednih tehnika kao što su monolog, dijalog i autorovi komentari, a pohvaljujemo i korištenje autoreferencijalnosti. Na sadržajnoj razini teme su zanimljivo i originalno obrađene, kompozicijski modeli dosljedno provedeni, sve pravopisno i gramatički točno napisano. Iskaču i priče s neočekivanim završetkom i korištenjem tehnike priče u priči. Upravo zato što neke završavaju pesimistično, od čitatelja se traži angažman i poziva na borbu protiv diskriminacije različitih.

Kod radova diskurzivnog karaktera (eseji) pitanje različitosti kod ljudi obrađeno je promišljeno i argumentirano, dano je više primjera za teze i postavljena su dobra pitanja. Mladi poeti jezgrovito i sa stilom, u samo par stihova pokazuju toleranciju različitosti čime pogađaju temu i na slikovit način je obrađuju.

Odabrati najbolje radove je nemoguća misija i vjerojatni bi taj odabir od žirija do žirija bio različit. Ovaj žiri je stoga napravio odabir prema svom subjektivnom viđenju najvažnijeg pravila natječaja: bira se najkreativniji i najoriginalniji rad. A po mišljenu žirija to su:

Zlatno pero: Pjesnik u srcu – Larisa Čoh,  8. B, OŠ Ksavera Šandora Đalskog, Donja Zelina

Kreativna i topla priča koja uvlači čitatelja u ovaj neobičan svijet raspjevanog slona. Sadržaj i kompozicija su cjeloviti, a tema obrađena na zanimljiv i originalan način. Stil je u potpunosti usklađen sa sadržajem, može se primijetiti bogatstvo rječnika i uporaba različitih riječi za pojačavanje dojma. Osim toga priča je pravopisno i gramatički točno napisana.

Srebrno pero: Zamislite svijet bez različitosti – Maj Toman, 4. C,  O.Š. „Milan Brozović“, Kastav

Kreativan rad koji je okrenuo razmišljanje o različitosti u drugom smjeru i slikovito pokazao koja bi bila posljedica nepostojanja različitosti, a to je jedan dosadan i bezličan svijet. Zanimljivim primjerima mladi je autor uspio u nakani da na vrlo originalan način objasni zašto je različitost vrlina!

Brončano pero: Rođendanska torta – Kristijan Blagus, 2. razred, PŠ Novi Bezdan, OŠ Zmajevac

Kratko i jednostavno stvoren je zanimljiv svijet koji otkriva više od priče o rođendanskoj torti. Prihvaćanje različitosti ključno je za jedno prijateljstvo, što je i slikovito dočarano u odnosu ove žabe i ribe. Priča je originalna i jedinstvena!

Je li žiri uspio? Procijenit ćete sami čitajući ovu knjigu sa svim prispjelim radovima. Uopće ne sumnjam da će svatko imati svoje favorite no glavni cilj je postignut: knjiga radova je u tiskari i pokazuje da mladi shvaćaju da je različitost pozitivna i nužna.

Dodjela nagrada najkreativnijim i najoriginalnijim radovima održat će se u nedjelju, točno u podne 25. ožujka 2018. godine u dvorani generalnog sponzora LifeClass Terme Sveti Martin.

Zahvaljujemo svim donatorima i sponzorima, onima s imenom i prezimenom kao i onim anonimnim. Skupljena su sredstva za dodjelu nagrada i prve primjerke knjige. Potpuna tiraža knjige bit će ostvarena nakon zatvaranja Javnih poziva za financiranje udruga.

DONATORI PROJEKTA RAZLIČITOST:

Svojim su novčanim doprinosom izdavanje knjige podržali i dobili svoje mjesto na Listi podupiratelja:

– fizičke osobe:
Gorkić Taradi, Čakovec
Denis Perhoč, Dragoslavec
Sandra Požgaj Jambrošić, Mihovljan
Lidija Toman, Kastav
Milorad Ivičević, Pula
Goran Vuković, Zagreb
Bojan Rodiger, Totovec
Daniel Hampamer Kiga, Čakovec
Saša Petričević, Čakovec
Luka Čađavčan, Slavonski Brod
Helena Jekić, Sveti Martin na Muri
Danijela Trstenjak, Jurovčak
Monika Cerovec, Vratišinec
Mladen Tomašić, Slavonski Brod
Marija Senčar, Sveti Urban
Mario Žerdin, Jurovčak
Ivica Bužić, Varaždin
Nikolina Hoblaj, Mursko Središće
Petar Bojčić, Osijek
Marin Šarić, Osijek
Ana Šestak, Zagreb
Kristijan Oreški, Slakovec

– pravne osobe, institucije i JLS:
Međimurska županija Grad Čakovec
Općina Selnica Općina Nedelišće
Vezenine Oko

Od srca zahvaljujemo na potpori te na svesrdnoj podršci koju pružate našem radu.

GENERALNI SPONZOR PROJEKTA:

lifeclass hotel sveti martin

SPONZORI PROJEKTA:

OPG Almasi
OPG Almasi
Turistička zajednica grada Čakovca
Turistička zajednica grada Čakovca
Udruga žena Nedelišće
Udruga žena Nedelišće
Pčelarstvo Trupković
Pčelarstvo Trupković
Keramika Valkaj
Keramika Valkaj
Dika Štik
Dika Štik
IDA-KONTO D.O.O.
IDA-KONTO D.O.O.
Grotex
Grotex
Suveniri Žabac
Suveniri Žabac

Jednokratnu donaciju u bilo kojem iznosu za projekt RAZLIČITOST možete izvršiti odmah putem Paypala ili uplatom na žiro-račun Udruge IBAN: HR3124020061100838696 (Erste banka) SWIFT / BIC: ESBCHR22
Na uplatama za svrhu obavezno upišite donacija!

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.