Smrtonosan bazen na dnu Meksičkog zaljeva

Smrtonosan bazen na dnu Meksičkog zaljeva

Na dnu Meksičkog zaljeva otkriveno je vrlo slano jezero visoke gustoće, u kojem se sol taloži zajedno s metanom. Nazvan Jacuzzi očaja, ovaj bazen super slane vode smješten na dnu zaljeva ubije svako nesretno biće koje u njega zaluta u potrazi za hranom, piše Seeker.

Okruglo jezerce nalazi se na dubini od oko jednog kilometra od površine mora, u promjeru ima oko tridesetak metara i dubine od oko tri i pol metra. Voda je u njemu četiri ili pet puta slanija od mora koje ga okružuje.

Posvuda su leševi rakova i riba

Morska voda u jezercu je toliko slana da se na dnu stvorio podvodni kotao toksičnih kemikalija, uključujući metan i sumporovodik, koji se ne miješaju s okolnom vodom. Posvuda su leševi morskih životinja poput rakova i riba.

Morski život u području oko jezera prilično je bogat, no životinje koje prijeđu granicu i uđu u jezero zbog toksične mješavine ubrzo ugibaju. Temperatura vode u jezercu je oko 18 stupnjeva Celzijusa, odnosno znatno viša od četiri stupnja koliko je temperatura okolnog mora. Jezerce je povezano s rijekom koja teče iznad morskog dna.

PREPORUKA:  Grad srušio drvo za koje se jedan čovjek brinuo 30 godina, natjerao ih je da požale zbog toga

Uvjeti života slični onima na drugim planetama

“To je jedna od najčudesnijih stvari koja postoji u dubokom moru”, objasnio je Eric Cordes, profesor biologije na Temple Universityju, koji je s kolegama otkrio jezero i objavio nalaze u znanstvenom časopisu Oceanography. “Odete na dno oceana i odjednom ugledate jezero i rijeku. Imate osjećaj da se ne nalazite na ovom svijetu.”

Istraživački tim uzeo je mikrobiološke uzorke koji su se uspijeli adaptirati na život u uvjetima visokog saliniteta i niskih razina kisika u bazenu. Profesor Cordes smatra da bi ta stvorenja mogla biti dosta slična životu u našem sunčevom sustavu i dalje od toga. “Postoji dosta ljudi koji istražuju staništa s ekstremnim životnim uvjetima na Zemlji kao modelima na temelju kojih bismo mogli otkriti život na drugim planetima”, zaključuje.

Odgovori