Google i NASA došli do velikog otkrića uz pomoć umjetne inteligencije

NASA je uposlila stručnjake za strojno učenje i rezultati su očaravajući. Od danas zahvaljujući umjetnoj inteligenicji znamo da u svemiru postoje sunčevi sustavi slični našemu

NASA je otkrila osmu planetu koja kruži oko udaljene zvijezde – što znači da naš sunčev sustav (više) nije najveći u svemiru. Ovo otkriće je donekle je omogućila umjetna inteligencija iz Googlea koja je prepoznala donedavno zanemarene ‘slabe’ signale koje je uhvatio svemirski teleskopom Kepler. Novootkrivena planeta nalazi se u sunčevom sustavu Kepler-90 koji je otkriven 2015. te je od Zemlje udaljen oko 2.500 svjetlosnih godina.

 

Keplerov glavni zadatak je pretraživanje svemirskih prostranstava za egzoplanetama odnosno planetama izvan našeg sunčevog sustava. Kako bi prokopali kroz svu silinu podataka koje teleskop šalje na Zemlju, astronomi su prvo birali najjače signale. NASA je ovim sustavom pretrage prepoznala 2.525 egzoplaneta, potvrdivši da sunčevi sustavi oko kojih kruže planete nisu toliko rijedak prizor.

Neobični sustav

Zahvaljujući napretcima u polju umjetne inteligencije, napredovala je i astronomija. Znanstvenici, uključujući i one koji obrađuju podatke koje šalje Kepler – okrenuli su se prema strojnom učenju kako bi lakše prebirali po podacima nižeg prioriteta kako bi vidjeli stvari koje su možda propustili. Tijekom te revizije, naišli su na planetu koja se sada zove Kepler 90i.

Evo kako izgleda sustav Kepler-90
Evo kako izgleda sustav Kepler-90Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Iako sada znamo da Kepler-90 ima isti broj orbitirajućih planeta kao i naše sunce, tamošnji sunčev sustav zbilja je slab kandidat za bilo kakvu vrstu vanzemaljskog života, ili barem života kakvog smo do danas upoznali. Kepler-90 je oko dvadeset posto veći i pet posto topliji od našeg Sunca. Osam planeta koje se kreću oko njega imaju puno bližu orbitu, toliko malenu da svih osam planeta stane u razmak između Zemlje i Sunca.

Sve uz pomoć umjetne inteligencije

Otkriće Keplera-90i stiglo je nakon što je NASA omogućila Googleu da trenira svoje algoritme za strojno učenje na 15000 signala poslanih s drugih planeta iz Keplerove baze podataka. Znanstvenici su nakon toga preuzeli istrenirani sustav i dali mu podatke 670 zvijezda koje već imaju više planeta, znajući da su to vrlo vjerojatno ‘skrovišta’ neotkrivenih planeta. Nedavno otkrivena planeta u sustavu Kepler-90 kao i još jedna pronađena u Kepleru-80 prve su planete koje je NASA pronašla uz pomoć umjetne inteligencije iz Googlea.

‘Razvili smo alat koji će uvelike pomoći astronomima’ izjavilo je Chris Shallue, senior inžinjer softvera u Google UI-ju. ‘On je nov način povećanja produktivnosti astronoma, te što je bitno, definitivno ih neće zamijeniti’.

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

One thought on “Google i NASA došli do velikog otkrića uz pomoć umjetne inteligencije

  • ma , nemaju oni pojma o Zemlji , a kamoli o nekakvim planetama

Comments are closed.