Gorkić Taradi, Alma Tomljanović i Vladimir Papić (Snimila Vanesa Begić)

Jučer su svi putevi vodili u pulsku OŠ Šijana

Jučer su svi putevi vodili u pulsku OŠ ŠijanaNema ljepšeg zadatka za predsjednika udruge Mlada pera Gorkića Taradija nego odazvati se na poziv za sudjelovanje u programu kojeg su glavni akteri mladi kreativci. Tako su jučer svi putevi, kako je to rekla ravnateljica OŠ Šijana Alma Tomljanović, vodili u pulsku OŠ Šijana jer održano je  književno veče na kojem je predstavljen zbornik udruge Tragovi budućnosti, knjiga u nakladi udruge Mlada pera Bio jednom jedan JA Andreasa Lanče, učenika 8. razreda OŠ Šijana, strip učenika njihove škole, izvedena je predstava, zapravo jedan mozaik književnih ostvarenja.

Programu su prisustvovali sadašnji učenici, njihovi roditelji ali i bivši učenici, neki sada već studenti. Svi oni došli su prisustvovati i uveličati taj događaj kojeg je osmislio kreativni profesor hrvatskog jezika i povijesti Vladimir Papić koji ovdje potiče učenike na pisanje, stvaranje novinarskih uradaka, vodi dramsku sekciju, njegovi učenici dobitnici su raznih priznanja, išli na finala LiDraNa…
Uspio je napraviti jednu simbiozu bivših i sadašnjih učenika, vrlo je aktivan u propagiranju njihovog literarnog stvaralaštva pa ne čudi recimo podatak da je portalu Top generacija udruge Mlada pera čak 484 oznaka „OŠ Šijana“. Zbog toga je upravo on ovogodišnji dobitnik titule Ambasadora udruge Mlada pera.

Školskoj knjižnici uručeni su zbornici, a u ime Gite Radiković poklonjen je i primjerak njene knjige Plavac s posvetom u kojoj ona u 10 pjesama opisuje život leptira plavca; on jajašca polaže u veliku ili ljekovitu krvaru, koja raste u Bedekovićevim grabama, rijetka i ugrožena biljna vrsta kao i dva leptira plavca, a u toj simbiozi postoji i treći važan čimbenik, crveni mravi koji moraju prehraniti gusjenicu. S vremenom, zbog čovjekovog utjecaja važan čimbenik postao je i on; da bi održao taj ciklus livada se mora kositi u točno vrijeme kojim se osigurava opstanak leptira plavca. Ovu poučnu slikovnicu koja se koristi u nekim školama i kao podloga za učenje izdala je kad je imala samo 9 godina.

Dodamo li onda podatak da Andreas Lanča ima 13 godina i evo, izdana mu je prva knjiga, lako je bilo onda na pitanje je li udruga Mlada pera opravdala svoje osnivanje Gorkiću Taradiju  odgovoriti:

Najbolji odgovor je upravo ova zadnja knjiga koju smo izdali, naslova Bio jednom jedan JA, autora Andreasa Lanče.

Imam zadovoljstvo istaknuti Andreasa Lanču kao primjer izuzetnog talenta i predstavnika budućnosti dječjeg literarnog stvaralaštva. Andreas se istaknuo ne samo svojim pisanjem već i svojim nevjerojatnim entuzijazmom i angažmanom pod mentorstvom profesora Papića iz OŠ Šijana Pula.

Kroz njegovo sudjelovanje u udruzi koja promovira dječje literarne talente, Andreas Lanča opravdava naše temeljne ciljeve i smisao postojanja. Njegova predanost umjetnosti pisanja ne samo da ističe vrijednost literarnog izraza kod djece i mladih, već također potvrđuje da su mladi autori ključni za budućnost književnosti.

Stoga, Andreas Lanča nije samo izuzetan talent, već i inspiracija za sve nas koji vjerujemo u važnost poticanja dječjeg stvaralaštva i pronalaženja novih pera koja će osvijetliti literarni svijet sutrašnjice.

Još je poručio svim mladim kreativcima, pogotovo onima koji ove godine iz osnovnoškolskih odlaze u srednjoškolske klupe da nikada nikome ne dozvole da određuje njihove granice i mogućnosti njihove budućnosti, štogod radili, neka slijede svoje snove i afinitete.

Podsjetimo li da je još 2018. godine OŠ Šijana, uz OŠ Gornji Mihaljevec proglašena Izvorom literarnog izražavanja mladih ova književna večer bila je zapravo jedan logičan korak i čvrsto vjerujemo, ne i zadnji korak!

Jučer su svi putevi vodili u pulsku OŠ Šijana
Foto: Gorkić Taradi

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.