Međimurska županija proglasit će Dan međimurske popevke

Na inicijativu lokalnog proizvođača tjestenine Marodi i Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije (HKUUMŽ) bit će proglašen Dan međimurske popevke. Međimurska županija odlučila je proglasiti Dan međimurske popevke, a predloženi datum je 28. studeni. Upravo tog datuma 2018. godine međimurska popevka uvrštena je na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Proglašenje Dana međimurske popevke bio je glavni cilj kampanje “Priča koja vrijedi svakog slova koju je Marodi pokrenuo u suradnji sa Zajednicom HKUUMŽ. Međimurska županija djelovala nevjerojatnom brzinom, župan Matija Posavec naglasio je: „Naša tradicija, povijest i kultura zrcale naš identitet kao najveću vrijednost zajednice, a međimurska popevka u tome ima centralno mjesto. Kada  vidimo koliko se naših sugrađana i sugrađanki bave nekim oblikom amaterizma, koliko interesa javnosti izaziva svaka aktivnost našeg Muzeja i drugih institucija kulture te interpretacijskih centara, jasno je da smo na dobrom putu. Zato mi je iznimno drago što nam se pridružio i privatni sektor, gospodarstvenici koji u okviru svog poslovanja žele učiniti nešto za svoj kraj upravo u smislu  promicanja vrijednosti o kojima sam govorio. Uistinu originalna ideja dolazi nam iz tvrtke Marodi, projekt koji promiče međimursku popevku i koji zdušno podržavamo“, dodavši: „Idemo još dalje, te će Međimurska županija svojoj Skupštini uputiti prijedlog za proglašenjem Dana međimurske popevke, 28. studenoga, kao izraz poštovanja prema činu UNESCO-a koji je naše blago uvrstio u najveće vrijednosti čovječanstva. Tada ćemo u svim školama i ustanovama kulture potaknuti organiziranje prigodnih sadržaja u čast međimurske popevke.“

Podršku kampanji “Priča koja vrijedi svakog slova dale su i javne osobe iz Međimurja, komičar Vlatko Štampar te pjevačica Zsa Zsa, a u promociju se uključila i acapella grupa Voxford. U sklopu kampanje izdana je zbirka od pet knjiga, a svaka knjiga sadrži točan broj slova za stihove jedne popevke u obliku abecedne tjestenine za juhu. Limitirana kolekcija oživjela je pet popevki: Ljubav se ne trži niti kupuje, Dej mi, Bože, joči sokolove, Međimorje, kak si lepo zeleno, Vehni, vehni fijolica i Klinčec stoji pod oblokom.

Očuvanje dragocjene baštine moguće je samo zajedničkim naporima, od lokalne samouprave, pojedinaca, zajednice do kulturno umjetničkih udruga. Predsjednik Zajednice HKUUMŽ Dejan Buvač naglasio je važnost suradnje za promicanje lokalne baštine: “U suradnji s tvrtkom Marodi, uz svesrdnu podršku Međimurske županije i župana Matije Posavca koji se kontinuirano brinu za financijsku potporu međimurskoj popevki, definirat ćemo Dan međimurske popevke koji će se sada simbolično obilježavati svake godine u školama i vrtićima. Djecu od najranije dobi uvodimo u svijet međimurske popevke i tradicije, pogotovo u dječjim folklornim skupinama gdje se osjeća veliko zajedništvo, tolerancija, uvažavanje sličnosti i razlika, pravi život u kulturi međimurske popevke. Velika podrška su odgajatelji, učitelji i roditelji koji uz djecu uče i njeguju međimursku popevku, dok je na svima nama odgovornost da je i dalje čuvamo.”

Antun Marodi, brend menadžer tvrtke Marodi, izrazio je zahvalnost Zajednici hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije te Međimurskoj županiji čija je podrška bila ključna u ostvarenju glavnog cilja kampanje – proglašenje dana Međimurske popevke. “Posebno nam je drago da se na poziv za obilježavanje popevke odazvalo 18 dječjih vrtića na području Županije. Jedinstveno slavlje na Dan međimurske popevke naš je prilog očuvanju baštine za buduće naraštaje”.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.