Foto: Međimurska županija

Na Festivalu kazališnih amatera Međimurja 2023 odigrano 15 predstava

Na pozornici Doma kulture grada Preloga i ove su se godine, od petka do nedjelje, nizale kvalitetne predstave i glumačke izvedbe međimurskih dramskih amatera, u novom izdanju Festivala kazališnih amatera Međimurja, održanom u sklopu proslave Dana Međimurske županije.

Masovnost i popularnost ove velike manifestacije pokazuje koliki je potencijal akumuliran u Međimurju kada je riječ o njegovanju kulture i tradicije i kolika je ‘vojska’ naših čuvara baštine. Ponosni smo na raskoš izvedbi, scenarija, režije i dramskih tekstova jer je u njih, osim vještina i talenta, utkano i mnogo, mnogo ljubavi“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom dodjele nagrada najboljim glumcima i redateljima ove značajne  manifestacije.

Stručno povjerenstvo nije imalo lak zadatak izabrati najbolje po kategorijama, s obzirom da struka i publika dijele stav da su predstave i izvedbe iz godine u godinu kvalitetnije. Ove godine članovi županijskog žirija bili su kazališna kritičarka Gordana Ostović, ujedno i državna selektorica, zatim glumica Ljiljana Bogojević, te književnik i germanist Kristian Novak. Nagrada za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke Dijane Kirić iz KD-a Štolcer Čakovec, dok je najbolju mušku ulogu ostvario Marko Baksa iz iste kazališne družine. Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je Kristina Štebih (KD Štolcer), a za najbolju sporednu mušku ulogu Franjo Sedlar iz kazališne družine Kulturno-umjetničke udruge Seljačka sloga Nedelišće.

Najboljom predstavom proglašen je komad nazvan Tarzan i svinja na posljednjoj večeri KD-a Štolcer iz Čakovcu, za čija je i režija proglašena najuspješnjijom te je nagrada pripala i njezinu redatelju Dejanu Buvaču.

Nagrade za najbolje nove dramske tekstove dobile su Magdalena Vlah–Hranjec za tekst predstave Pismo, te Kristina Štegih za tekst predstave Zginula je Pikuša.

Posebne nagrade žirija dobili su Ema Perković, Predstava Čehara KUD-a Belica, te tekst Magdalene Vlah-Hranjec za predstavu Pismo, za koji su članovi stručnog povjerenstva istaknuli „da se izdvojio svojom emotivnošću i začudnošću“.

Prema odabiru državne selektorice, na državnom Festivalu kazališnih amatera u Vodicama Međimursku županiju predstavljat će dramski komadi Tarzan i svinja na posljednjoj večeri KD-a Štolcer Čakovec, te predstava Gnjida KUU-a Seljačka sloga Nedelišće. Oba komada režirao je Dejan Buvač.

Na 3. Festivalu hrvatske pučke drame u Murskom Središću, našu Županiju predstavljat će dramski komad Ljubav s dva lica, u režiji Franje Halabarca, te u izvedbi glumaca iz KUU-a Lipa Gornji Mihaljevec.

Bio je ovo još jedan festival dramskog amaterizma Međimurja, koji je ponovo pokazao visoku razinu postignuća članova brojnih dramskih družina i sekcija kulturno-umjetničkih društava, bilo da je riječ o pisanju komada ili izvedbi.

Tijekom trodnevne manifestacije za prestižne nagrade nadmetali su se glumci iz dramske diletantske družine KUD-a Kaštel Pribislavec, Dječjeg gradskog kazališta Čakovec, Studija suvremenog plesa Teuta Čakovec, dramske družine KUD-a Strahoninec, dramske sekcije KUU-a Društvo žena Gornji Kraljevec, kazališne družine KUU-a Seljačka sloga Nedelišće, KUU-a Lipa Gornji Mihaljevec, dramsko-recitatorske skupine KUD-a Žiškovec,dramske skupine HKUD-a Goričan, dramske sekcije KUD-a Donji Kraljevec, sekcije KUD-a Katruže Ivanovec, zatim dramske sekcije HKUU-a sveti Martin iz Svetog Martina na Muri, dramske sekcije KUU-a Veseli Međimurci iz Čakovca, sekcije KUD-a Belica, te Kazališne družine Štolcer iz Čakovca.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.