Dragica Trumbetaš: Život HDZ-a “onkraj zakona”

Nervozan i nimalo dobre volje, Premijer je izašao pred novinare da bi im jasno poručio da u bari punoj krokodila on ima najoštrije zube.
Dao si je truda pa je “nacrtao” da su različiti ulazni putevi novca bitniji od činjenice da su završili u privatnim džepovima uskog kruga ljudi. Ljut kao ris što novinari ne propituju o njegovim postignućima, već propituju trag novca iako je to jedini sigurni putokaz koji vodi u bunker koji obično podignu profiteri.

Ne zna se koji je profiter ljigaviji, ratni, privatizacijski, profiter na obnovi ili pandemijski no Hrvatska ih ima svih vrsta, a razvile su se i podvrste.
Jedna od podvrsta razvila se ustrojem gradova i mjesta od posebne državne skrbi, gradovi koji su se od rata oporavljali s pomoću novca iz proračuna, bez prireza i s manjim poreznim opterećenjem.
Prijava boravka u gradu bez prireza postalo je dio plana poslovnog uspjeha za mnoge poduzetnike koji su nakon rata bljesnuli u poslovnom svijetu.

Mario Radić, rođeni Vukovarac i njegov rođak Jurica Lovrenčević, kao studenti, nabavili su staru hladnjaču u Njemačkoj i krenuli na put, posut zvijezdama poslovnog uspjeha.
Za vrijeme rata oni su prodavali sladoled po američkim vojnim bazama stacioniranim u BIH u mirovnim misijama.
Posao je bio unosan, dečki su dobro zaradili, udružili se s Vujnovcem i postali vlasnici Peveca. Nakon što su iz Peveca eliminirani svi mali dioničari, Pevec je postao Pevex, naslijeđena infrastruktura stvorila milijunaše koji koriste sve krivine koje im omogućuju uspješno poslovanje.
Lovrenčević se poskliznuo na reketarenju, a Radić je iskoristio Vukovar kao adresu, iako živi u Osijeku, da ne bi platio prirez koji se uzima na isplaćenu dividendu.
113 817 kuna uštede na 8,7 milijuna kuna dividende i nije nešto za što bi veliki milijunaš trebao ući u takvu “ekshibiciju”, no čovjek se još i nameće kao “moralista” koji s pravom dijeli lekcije drugima.
Veliki domoljubi padaju kao rafalom pokošeni na mogućnost da profitiraju na “onkraj” zakona prilikama.

“Onkraj Zakona” u Hrvatskoj nije više izuzetak već pravilo, zakoni su za građane koji imaju samo jednu adresu, jednu domovinu, oni plaćaju kazne za prodaju jaja na placu, umirovljenici plaćaju porez i prirez na mirovinu veću od 560 €, oni “filaju” proračun od onog “sitnog” što dobiju kao mirovinu.
Svi umirovljenici Osijeka na iznos veći od 530 € od mirovine, sve ove godine plaćali su prirez od 13 %, prije nego im se isplatila mirovina no veliki tajkun iskoristio je “onkraj” aneks, i usmjerio novce na svoj račun.

I Penava je cendrao u istom stilu: ” Ne dirajte mi Pavla” on je donator odbojkaškom klubu, a Pavao je”onkraj” carine probao prošvercati narukvicu od 507 436 € . Platio je kaznu od milijun kuna no on je i dalje poželjni partner Vladi Andreja Plenkovića.
Plenković svoje optimistične izborne prognoze temelji na produženju subvencija na cijenu plina i struje, nezgodno je što su građani dobili periodičan obračun ovih dana, a na računu je vidljiva stavka koliko iznosi subvencija u brojevima. Radi se o subvencijama u centima, dok su preprodavači pospremili milijune i okitili žene draguljima.
Plin za cent više nije TEMA, tko je jamio, je jamio, tko nije, neka putuje “Auf wiedersehen” .

Danas u novinama podatak da hrvatski penzioneri iz Zagreba sele u “staračke domove” u Bosni. Korisnici vele da su njihovi domovi duplo jeftiniji od hrvatskih, državnih, a da imaju hranu, smještaj, grijanje, liječničku skrb, salon ljepote, našima u Hrvatskoj htjeli su naplaćivati boravk na balkonu i da javnost nije reagirala ostalo bi tako.

U novinama i podatak da naša Vlada ne želi pokazati izvještaj o tome na što su se potrošila sredstva za obnovu koju su dobili iz EU. Iz Bruxellesa poručuju da to nije prema njihovim pravilima.
Očito da se u bari punoj krokodila odigrala velika igra “onkraj” svih zakonskih normi, plijen podijeljen unutar “tabor” profitera.
Umirovljenici “pobrkajmo” račune profiterima, umjesto raja za profitere, pretvorimo Hrvatsku u zemlju sposobnih i poštenih građana.
Hoćemo pravedno!

Dragica Trumbetaš

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.