HRT i rutinskom najavom skupa u Zagrebu izaziva diplomatski skandal

Za vrijeme gostovanje ministrice vanjskih poslova u Dnevniku je objavljena karta Ukrajine – bez Krima

Činilo se da bi to trebao biti dosta rutinski zadatak. Razgovor s ministricom vanjskih poslova Marijom Pejčinović Burić na javnoj televiziji pred sastanak Srednjoeuropske inicijative u Zagrebu. Malo najave sastanka, malo o važnosti suradnje, malo prikladne

Donirajte Udrugu Mlada pera
grafike u pozadini – što bi moglo poći krivo? Pa… ispalo je da je HRT izazvao diplomatski skandal, piše Telegram.

U pozadini je, naime, objavljena karta Europe s označenim državama članicama Srednjoeuropske inicijative. Među njima je i Ukrajina. Na karti, međutim, u Ukrajini nije Krim. Smještanje tog poluotoka na Crnom moru izvan Ukrajine je prilično nezgodna stvar.

Krim je, naime, Rusija anektirala prije tri godine, što ni hrvatska diplomacija, a kamoli ukrajinska država ne priznaje, tako da je ovakva karta izazvala ljutitu reakciju veleposlanstva te zemlje u Zagrebu. “Veleposlanstvo Ukrajine u Republici Hrvatskoj izražava oštri prosvjed vezan za tehničku pogrešku ili svjesnu provokaciju, koja je nastala u programu Dnevnika od 2. prosinca 2018. Godine”, kaže se u dopisu urednici Katarini Periši Čakarun.

“Takvo iskrivljenje informacije smatramo neprimjerenim, te izazovom teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine”, podcrtava se u reakciji.

U veleposlanstvu su uvjereni da je HRT “središnja televizija Hrvatske” i “autoritetni medijski resurs” i da kao takva ne može biti u suprotnosti sa službenim stavom Vlade RH i poziciji EU koje podupiru suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Stoga, od HRT-a traže javnu ispriku zbog “širenja iskirvljene informacije” i mole da se “poduzmu mjere s ciljem sprječavanja ponavljanja takve situacije”.

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.