Usporedba brzine interneta u Međimurju i Hrvatskoj

Tko više uopće može zamisliti život bez interneta? Malo tko, budući da informacije i podaci svijetom putuju nevjerojatnim brzinama, a pristup svim mogućim podacima jednostavniji je nego ikad.

Internet nam je u mnogočemu olakšao život, što zasigurno mogu reći osobe koje ovo čitaju iz udobnosti svoga stana od kuda rade na daljinu.

Jeste li se ikada pitali gdje je u Hrvatskoj najbrži, a gdje najsporiji Internet? Gdje se na toj listi nalazi Slavonija i tvoj grad pronađi u ovom članku.

Brzine interneta u Hrvatskoj

Kada se promatra brzina interneta važno je napraviti razliku toga koliko je brz mobilni internet i fiksni internet, odnosno širokopojasne mreže, budući da se radi o dvije veoma oprečne stvari.

Prema podacima koje nudi Kompare.hr Hrvatska se po brzini preuzimanja podataka na mobilnoj mreži nalazi na visokom 21. mjestu u svijetu. Prema podacima za siječanj 2024. godine medijalna brzina preuzimanja podataka na mobilnoj mreži u Hrvatskoj iznosila je 92,51 MBPS (Megabits per second) što nas stavlja u sam vrh Europe ali i svijeta.

Prosječna brzina preuzimanja podataka na mobilnoj mreži

 

Promatramo li brzinu preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži Hrvatska prema podacima za siječanj 2024. godine zauzima 80. mjesto u svijetu s brzinom od 63,41 MBPS što nas stavlja u podređen položaj prema većini ostalih europskih zemalja.

Prosječna brzina preuzimanja podataka na fiksnoj mreži

Najbrži i najsporiji Internet u Hrvatskoj

 U ovome tekstu radi lakše usporedbe i veće dostupnosti podataka kao parametar usporedbe brzine interneta u Hrvatskoj u obzir je uzet podataka za brzinu preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži.

Grad s najbržom medijalnom brzinom preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži u Hrvatskoj za siječanj 2024. godine bio je grad Zagreb s brzinom preuzimanja od 134,33 MBPS na drugom mjestu našao se grad Velika Gorica s prosječnom brzinom od 133,94 MBPS dok se na trećem mjestu našao grad Dugo Selo s prosječnom brzinom preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži do 128,54 MBPS.

Hrvatski gradovi s najbržom fiksnom internetskom vezom

 

S druge strane kada promatramo najsporije brzine preuzimanje podataka na fiksnoj internetske mreži u Hrvatskoj, za isto razdoblje, grad s medijalnim najsporijim fiksnim internetom bio je grad Đakovu s brzinom od 26,39 MBPS. Nakon njega na listi najsporijih našli su se Križevci s brzini od 31,80 MBPS dok se na trećem mjestu našao grad Dubrovniku s brzinom od 35,23 MBPS.

Brzine interneta u Hrvatskoj komentirao je Krunoslav Kovačević, stručnjak za telekomunikacije iz Kompare.hr:

„ U 2023. svi teleoperateri unaprijedili su svoju infrastrukturnu mrežu i omogućili još većem broju kućanstava pristup internetu s još većim brzinama preuzimanja podataka. Mnogi građani još uvijek ne znaju da imaju pristup optičkoj instalaciji koja u njihovom domu može značajno povećati brzinu ali i stabilnost interneta, stoga bih preporučio da istraže koja im je tehnologija dostupna, a pogotovo onima koji žive u gradovima s nižim  brzinama interneta.“

Hrvatski gradovi s najsporijom fiksnom internetskom vezom

BRZINE INTERNETA U MEĐIMURJU

Najsjevernija regija Hrvatske, Međimurje, očigledno ima iznadprosječnu brzinu interneta kada promatramo ostale regije. Prema podacima za siječanj 2024. godine Međimurje je imalo brzinu od 56.46 MBPS.

S tim da je Čakovec kao glavni grad daleko iznad prosjeka s 80.63 MBPS. To je veoma blizu gradu Zagrebu, koji ima najbrži internet s 111 MBPS.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.