Fućkaš Britance, Austrijanci su IN

Virtualni smijeh je izazvala objava jednog konobara koji je napravio rang ljestvicu dobrodošlih gostiju po nacionalnostima. Nije da je baš pogodio cijelu rang listu, ali to nije ni važno.

Par dana kasnije odgovorila mu je jedna konobarica, koja je kolegu upitala zašto je izostavio na svojoj listi Hrvate, jer su kao oni najgori gosti.

Ostao sam momentalno zgrožen takvim razmišljanjima. Prvo kolegica konobarica nikako nije smjela staviti sve Hrvate u jedan koš. Ja bih ih svrstao u tri grupe: kontinentalne Hrvate, jadranske Hrvate i Splićane. A istu podjelu bi napravio i za konobare/ice: kontinentalne, jadranske i splitske. I strogo bih pripazio da svatko radi na svom rajonu. Pa ne može se blamirati cijela Hrvatska, Bože mili!

A kolegi konobaru zamjeram što je uopće išao rangirati goste po nacionalnosti, mislim, po negativnom rangu. Smije se rangirati pozitivno. Tvrdim da u svakoj nacionalnosti ima dobrih i loših gostiju, pa čak i među nama Međimurcima kao i susjednim Zagorcima. I zato bez kategoriziranja po nacionalnoj osnovi, molim!

Inače uživam kod kuće, u gradu, a kao Robinson Crusoe: sam kod kuće, na godišnjem, aktivno se bavim hobijem, izađem među ljude samo kad osjetim potrebu. Kad ne obavljam stvari oko udruge ili pišem blog i dosadi mi surfanje na internetu, odem na kondicijsko hodanje po prirodi i, naravno, gledam televiziju, na kojoj sam danas doživio pravi šok.

Naime, ovih dana se vrtio foršpan za seriju Četiri žene i sprovod. Iz foršpana se vidjelo da bi serija mogla biti humoristična, što me malo začudilo budući da sam po izgledu glumica zaključio da je serija talijanska, a Talijani i humor, pa mislim, kužimo se, ne?

I danas odgledam prvu epizodu i šok zbog kojeg sam zamalo zvao hitnu, serija zaista jeste humoristična, i to ima baš puno dobrog humora, u obilju. Ali još veći šok je nastupio kad sam shvatio da govore na njemačkom jeziku. Mislim, halo, Nijemci i humor? Iako sam kasnije prosurfao o seriji (Vier Frauen und ein Todesfall, 2005.) i našao da je zapravo austrijska, to ne mijenja ništa na stvari: Austrijanci i humor?

Četiri izuzetne žene unose uzbuđenje u dosadni seoski život sumnjajući na ubojstvo u svim slučajevima koji su u početku upućivali na suprotno. Prisustvuju svakomu seoskom pokopu te istražuju smrti s neprirodnim uzrokom na nekonvencionalni način. I to uz humor, puno humora. Koji dolazi iz Austrije! Mislim da se stvarno nešto promijenilo s ovom klimom!

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.