Foto: CroCube

Prvi hrvatski satelit u orbitu odlazi u veljači

Prvi hrvatski satelit CroCube predstavljen je u ZICER-u na Zagrebačkom velesajmu, a trebao bi u veljači biti lansiran iz Kalifornije u orbitu raketom Falcon 9 kompanije Elona Muska.

CroCube je nanosatelit u obliku kockice crveno-bijelih boja hrvatske šahovnice, težak je oko 1,1 kilogram veličine 10x10x10 centimetara.

Prvi hrvatski satelit imat će dvije kamere i dva radijska odašiljača, a fotografirat će površinu Zemlje s 550 km visine. Hrvatsku će moći fotografirati 3 puta dnevno otprilike 12 minuta, javlja HRT.

Tijekom misije moći će se na službenoj internetskoj stranici pratiti stanje i kretanje satelita. U sebi će imati i integriranu micro SD karticu s imenima i prezimenima donatora, fotografijama zainteresiranih građana i posebnu poličicu s ugraviranim najvećim sponzorima.

CroCube će naposljetku privući Zemljina gravitacija pa će u potpunosti izgorjeti u atmosferi bez krhotina.

Voditeljica misije Daniela Jović rekla je da je današnji dan povijesni trenutak za Hrvatsku i njezinu budućnost u svemiru.

– CroCube je malo više od jednog satelita i kada ga promatramo ne možemo ne osjetiti ponos i uzbuđenje – rekla je, te dodala da CroCube predstavlja ogroman korak naprijed u području svemirske tehnologije.

– Ova misija pokrenuta je izvan nekakvih tradicionalnih svemirskih agencija. Rezultat je predanosti i suradnje lokalnih stručnjaka, partnera iz Hrvatske i svijeta. Važno je naglasiti da CroCube predstavlja ogroman korak naprijed za Hrvatsku u području svemirske tehnologije. Njegovo sastavljanje i registracija i pripreme za lansiranje pokazuju da ovdje u Hrvatskoj imamo tehničku spremnost za sudjelovanje u visokotehnološkim svemirskim projektima – rekla je.

Dodala je i kako ova misija ima širi značaj.

– To je prva hrvatska kockica u svemiru, ali i kockica koja ide u svemir, koju šaljemo kroz prijateljstvo i zajedništvo s partnerima iz Europske unije. CroCube nas povezuje s međunarodnim partnerima poput Slovačke, Češke, ali i šire – rekla je Jović.

– CroCube je također novi poticaj i daljim koracima Hrvatske prema članstvu u Europskoj svemirskoj agenciji – naglasila je.

Jović je istaknula da CroCube otvara vrata za budućnost Hrvatske.

– Ovo je prvi korak prema prepoznavanju postojećih kapaciteta i stvaranju pretpostavki za razvoj lokalnih tvrtki inovacija u svemirskom sektoru. Naš tim od 30 članova u proteklih godinu i pol dana pronašao je otprilike šest lokalnih tvrtki spremnih za izazove koje nosi svemirska industrija. Uvjereni smo da naš primjer lansiranja CroCubea motivirat će još više tvrtki i stručnjaka da se usude sanjati i ostvariti svoje snove o svemiru. Prva hrvatska kockica je dokaz da je svemir moguće doseći iz Hrvatske – zaključila je.

Poslije predstavljanja satelita CroCube ide u Češku na vibracijske testove koji će simulirati uvjete prilikom lansiranja.

Nakon toga je predviđeno lansiranje u orbitu u veljači 2024. iz Kalifornije na letu ‘Transporter-10’ raketom Falcon 9 SpaceX-a, kompanije u vlasništvu Elona Muska.

Na projektu su radili stručnjaci iz raznih područja i kompanije, dok je sama kockica sastavljena u čistoj sobi fizičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta zagrebačkog sveučilišta.

U projektu je sudjelovala i hrvatska tvrtka Pulsar Labs. Ona je izradila prvi hrvatski CubeSat modul AstroTron 1000 koji je dio CroCubea.

Izvršni direktor Pulsar Labsa Ante Medić kazao je kako je lansiranje CroCubea i prilika za razvoj svemirske industrije u Hrvatskoj, istaknuvši da je riječ o industriji s najvećom dodanom vrijednosti.

Hrvatski astronom Ante Radonić kazao je kako je prvi hrvatski satelit prilika za popularizaciju znanosti i tehnologije kod mladih, što je posebno važno za razvoj STEM područja.

Svi oni koje zanimaju svemirska istraživanja dobiju veliku želju da se zainteresiraju za druge grane, istaknuo je.

HAKOM je za komuniciranje sa Zemljom osigurao frekvencije, a ravnatelj te agencije Milan Gosta kazao je kako je projekt CroCube lijep model suradnje regulatora i institucija s privatnim sektorom.

– Ovo je za Hrvatsku izuzetno bitno. To je značajni tehnološki iskorak za Hrvatsku jer otvara cijelo novo poglavlje za svemirska istraživanja i inovacije u drugim područjima – istaknuo je Gosta.

Ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju u ministarstvu znanosti Hrvoje Meštrić kazao je da je lansiranje CroCubea ujedno i velika prilika za gospodarstvo Hrvatske, dok je pročelnik za informacijski sustav i tehničke poslove Grada Zagreba Dražen Lučanin rekao da će Hrvatska CroCubeom lansirati jednu impresivnu stvar u svemir.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.