Javnozdravstveni projekt promicanja mentalnog zdravlja mladih nastavlja nizati uspjehe

Iako se danas sve više govori o važnosti brige za mentalno zdravlje, statistički podaci, kao i svakodnevno iskustvo zdravstvenih djelatnika, upozoravaju da smo daleko od rješavanja ovog velikog javnozdravstvenog izazova. Svakodnevno svjedočimo porastu problema mentalnog zdravlja među mladima, s čime se nose svi oni koji s njima rade – nastavnici, stručni suradnici u školama, liječnici školske medicine kao i stručnjaci na području psihologije i psihijatrije. Upravo s ciljem podizanja svijesti o ovome važnom problemu te pružanja podrške svima onima koji rade na njegovu rješavanju, Međunarodna udruga studenata medicine CroMSIC u suradnji s Domom zdravlja Zagreb zapad i Gradskim uredom za zdravstvo Grada, pokrenula je projekt „Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe“. Vrijednost ovog projekta pokazuju i brojna priznanja, a posljednje je Rektorova nagrada za akademsku godinu 2018./2019. koju je projekt osvojio u kategoriji „Nagrada za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici – Interdisciplinarno područje“.

Brojni su ciljevi ovog javnozdravstveno-edukativnog projekta, ali među najznačajnijima je podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja među mladima, jer ono utječe ne samo na pojedinca i njegovu okolinu, nego i na cjelokupno društvo. Mentalno zdravlje mladih prepoznato je kao jedno od odrednica Svjetske zdravstvene organizacije na koje treba staviti poseban naglasak. Upravo su zbog toga mladi studenti medicine pokrenuli ovaj projekt, vjerujući da svojim iskustvom, trudom, entuzijazmom te aktivnim radom mogu doprinijeti poboljšanju edukacije o mentalnom zdravlju mladih, podizanju svijesti i smanjenju stigme te na taj način unaprijediti mentalno zdravlja mladih i pozitivno utjecati na njihov razvoj i odrastanje.

Provedba  projekta ,,Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe” započela je tijekom 2016. godine, a uz prethodnu suglasnost Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ciljevi projekta se ostvaruju kroz edukacije i radionice vršnjačke podrške mladima, podizanjem svijesti o važnosti mentalnog zdravlja među mladima i upoznavanjem s mehanizmima očuvanja i osnaživanja mentalnog zdravlja. Ujedno se stvaranjem ugodne atmosfere olakšavaju rasprave o svim problemima i pitanjima ove tematike, što pridonosi i ostvarivanju drugog važnog cilja Projekta – destigmatizaciji mentalnih poremećaja.

Aktivnosti u sklopu projekta usmjerene su prema srednjoškolcima te nastavnicima i stručnim suradnicima škola te obuhvaćaju sveobuhvatni rad na mentalnom zdravlju mladih kroz radionice vršnjačke edukacije. Upravo se kroz ciklus radionica za učenike, posebno osmišljenih za ovu svrhu, prolaze različiti aspekti mentalnog zdravlja te se adolescenti osnažuju za sve izazove koje im nosi daljnje školovanje i period odrastanja. Mentalno zdravlje zauzima posebno mjesto jer znatno utječe na razvoj mladog čovjeka u trenutku kad postaje samostalan, donosi važne odluke u svom životu te se počinje ostvarivati na svim poljima svog osobnog života. Radionice su predviđene za treće razrede srednje škole, a provode ih educirani studenti medicine, pod supervizijom Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Projekt je početkom srpnja nagrađen Rektorovom nagradom za akademsku godinu 2016./2017., a po ocjeni IFMSA (lnternational Federation of Medical Students Associations) 2016. godine odabran je u prvih 10 projekata na svijetu, dok je u kolovozu iste godine predstavljen na Generalnoj skupštini IFMSA u Mexicu, kojom prilikom je osvojio 2. mjesto (Rex Crossley Awards).

Rektorova nagrada je važno priznanje najviše znanstvene razine koje dodatno potvrđuje da Grad Zagreb ulaže u znanje i zdravlje mladih ljudi kroz izvrsne projekte. Ova visoka verifikacija i priznanje zasigurno će doprinijeti i daljnjem motiviranju studenata budućih generacija Sveučilišta u Zagrebu da promiču volonterstvo i filantropiju u zajednici, što je ujedno i doprinos daljnjoj održivosti  Projekta “Pogled u sebe – Promicanje mentalnog zdravlja mladih”.

Na dodjeli Rektorove nagrade sudjelovali su nagrađeni studenti te ispred nositelja Projekta: Mirela Šentija Knežević, prof. log.,univ. spec. admin. urb., zamjenica Pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, koordinatorica Projekta ispred Grada Zagreba; doc. dr. sc. Miro Hanževački, dr. med., ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-Zapad te Kristina Stamenković  koordinatorica projektnih aktivnosti ispred Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska – CroMSIC.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.