Predstavljen spot i kampanja „Štit“

Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj doživi nasilje, a broj slučajeva nasilja nad ženama koji rezultiraju femicidom u zemlji i regiji još uvijek su visoki. Po broju žena ubijenih od strane partnera, Hrvatska je na trećem mjestu među zemljama Europske unije. Potaknuta jednim od slučajeva koji je zgrozio regiju – onim Nizame Hećimović, kojoj je u live prijenosu na društvenim mrežama život oduzeo nevjenčani suprug, a zatim ubio još dvoje ljudi i sebe, Ida Prester jučer je službeno predstavila spot za pjesmu “Štit”, koju je posvetila Nizami, a koji ujedno označava početak istoimene kampanje, čiji je cilj senzibilizirati javnost za problem nasilja prema ženama.

Spot je jučer predstavljen u Zagrebu, a ujedno označava početak kampanje “Štit”, koju je uz Idu inicirala i organizacija Arterarij koja se bavi promicanjem društvene tolerancije.

U kampanju su se kroz spot uključila brojna poznata imena regije: Dino Rađa (bivši košarkaš), Seka Aleksić (pjevačica), Mojmira Pastorčić (novinarka), Lela Laković (pjevačica), Tihana Lazović (glumica), Frenkie (reper), Kontra (reper), Nadine Mičić (aktivistica), Aleksandar Stanković (novinar), Tomislav Cvitanušić (alpinist), Milena Radulović (glumica), Goran Bodgan (glumac), Dina Blagojević (nogometašica), Lana Nikolić (aktivistica), Nikolina Pavićević – Kritički (aktivistica), Anđelka Prpić (glumica), Danijela Ostojić (psihologinja), Filip Filipović (vaterpolist), Sandra Silađev (glumica), Jelena Stupljanin (glumica), Bane Trifunović (glumac), Aida Alilović Jokanović (voditeljica), Marija Kilibarda (novinarka), Vuk Vukašinović (trener), Tijana Todorović (DJica), Ivana Radović (aktivistica), Andrija Milošević (glumac), Aleksandra Tomić (glumica), Miljenko Jergović (književnik), Monika Herceg (pjesnikinja), Domagoj Jakopović Ribafish (bloger), Gorica Ivić (aktivistica), Arijana Lekić-Fridrih (aktivistica), Frano Mašković (glumac), Marijana Batinić (voditeljica), Natko Beck (doktor), Tajana Beck (DJica, voditeljica), Viktorija Rađa (manekenka, model), Maja Mamula (aktivistica) i Jadranka Đokić (glumica).

„Sve je krenulo od te pjesme koju sam napisala i snimila dan nakon femicida u Gradačcu, u kojem je tragično ubijena mlada majka Nizama, a ubojica sve prenosio live na svom Instagramu. Strašno me pogodio taj događaj, kao i većinu nas. Nakon pjesme dobila sam velik broj poruka žena koje se prepoznaju u tim stihovima. Shvatila sam da nema smisla ostati samo na pjesmi, pokrenimo veću akciju i učinimo regiju bar malo sigurnijim mjestom za žene. Uspostavila sam kontakt s udrugom Arterarij i nakon dva mjeseca rada i priprema, kampanja kreće. Nadam se da ćemo postići cilj, svi smo dali sve od sebe“, rekla je Ida Prester.

„Nismo ni trenutka razmišljali kad nas je Ida pozvala da s njom produciramo ovu kampanju, s obzirom na važnost teme. Ranije smo radili predstavu ‘Posljedice’ o nasilju nad ženama, a sada pripremamo predstavu o ratnim silovanjima. Žene su pod napadom i izložene su nasilju i kršenju prava gotovo u svakom segmentu društva i sustava: nedovoljno se ulaže u prevenciju nasilja, sudstvo je sporo, kazne male, podrška institucija nedovoljna, osporava se pravo ženama na vlastito tijelo, izlaže ih se sumnjivim procesima u sektoru socijalne skrbi i senzacionalističkim medijima. Stoga ovom kampanjom upozoravamo na te različite i neprihvatljive oblike nasilja i kršenja prava žena. Ovo je za Nizamu, za Klaru i za Mihaelu, ali i za Mirelu, za Nikolinu i za Severinu“, poručili su iz Arterarija.

Na početku predstavljanja u Kući Europe na Europskom trgu u Zagrebu okupljenima se obratio i Fred Matić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu. „Hrvatska je, nažalost, dodatno specifična po određenim propustima u prevenciji nasilja i skrbi za žrtve, od čega se posebno ističe višestruka viktimizacija koju žene i djevojke proživljavaju. Prvo trpe nasilje od počinitelja, a potom i od sustava“, ustvrdio je Matić te dodao kako je upravo u tom kontekstu važan rad na novoj europskoj Direktivi o suzbijanju nasilja nad ženama, kojom će se stvoriti uvjeti za jačanje nacionalnih zakonodavnih okvira.

Video porukom obratila se i irska zastupnica u Europskom parlamentu te izvjestiteljica za Direktivu o suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Frances Fitzgerald. „Većina država članica snažno se protivi uključenju silovanja u ovu Direktivu. No, za Parlament je neprihvatljivo da kazneno djelo silovanja temeljeno na izostanku pristanka bude isključeno iz ovih pravila. Kao europskoj građanki to mi je nepojmljivo“, istaknula je Fitzgerald te dodala da joj je drago što hrvatska Vlada pristaje na uključivanje silovanja u novi europski zakon jer se time jamči jednaka razina zaštite od najtežih zločina unutar granica EU-a.

Okupljenima su se obratili i Romano Nikolić iz organizacije Arterarij, neovisna konzultantica za suzbijanje nasilja nad ženama Dunja Bonacci Skenderović te voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Andrea Čović Vidović, koja je ustvrdila da nema istinske ravnopravnosti bez slobode od nasilja: „Ovogodišnjim povijesnim pristupanjem Istanbulskoj konvenciji, Europska unija u cjelini poslala je snažan signal da je odlučna spriječiti, osuditi i boriti se protiv svakog oblika nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama. Danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, i mi s ovog mjesta, iz Kuće Europe u Zagrebu, šaljemo tu istu poruku.”

Kampanja simboličnog naziva štit želi oformiti i u stvarnosti – od svih nas koji vidimo i brinemo o žrtvama nasilja. Jedan od ciljeva kampanje je potaknuti institucije na značajniji angažman prilikom zaštite žena od nasilja, posebice u kontekstu prevencije, ali i ohrabriti žene da traže pravnu i psihološku pomoć.

Pjesmu „Štit“ napisala je i izvodi Ida Prester, a aranžirao ju je zagrebački synth-pop bend Pocket Palma. U ime Arterarija, Romano Nikolić je režirao spot, dok je Mario Mažić producent kampanje. Produkciju spota potpisuje Leptir produkcija (Miroslav Kosanović, Sara Marija Knežević, Zoran Garača).

Kampanju su financijski podržali Francusko veleposlanstvo u Zagrebu, Francusko veleposlanstvo u Sarajevu, Regionalni ured za suradnju mladih (RYCO), Heartefact Fund i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), dok su predstavništva Europske komisije i Europskog parlamenta u Zagrebu kampanju podržali organizacijom konferencije za medije, a Millenium promocija PR aktivnosti kampanje.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.