Sveučilište uvodi studij okultizma

Sveučilište u Exeteru u Velikoj Britaniji, od rujna 2024. godine, uvodi kolegij koji će se prvenstveno baviti proučavanjem magije, vradžbina i okultizma općenito. Ovaj kolegij rezultat je sve većeg interesa za istraživanje povijesti i utjecaja vradžbina i magije diljem svijeta na društvo, ali i na znanost. Iako će se ovaj kolegij početi održavati tek iduće godine, sveučilište je već zabilježilo više od stotinu upita za njega.

 

Sve veći porast zanimanja studenata za teme vradžbina i okultizma, potaknuo je Sveučilište u Exeteru u Velikoj Britaniji da, od iduće godine, krene provoditi diplomski studij posvećen isključivo ovim temama. Kako piše The Guardian, a prenosi Srednja.hr kolegiji koje će ovaj diplomski studij obuhvatiti, bavit će se baviti istraživanjem povijesti i utjecaja magije diljem svijeta na društvo i znanost kroz istraživanje povijesti, literature, arheologije, filozofije, sociologije, psihologije i religije. Također, usporedit će ulogu magije u istočnim i zapadnim dijelovima svijeta.

– Nedavno povećanje interesa za magiju i okultizam u krugovima našeg sveučilišta, prvenstveno je povezan s najvažnijim pitanjima s kojima se susreće naše društvo. Ta se pitanja odnose na dekolonizaciju, feminizam, anti-rasizam i slične teme, govori profesorica Emily Selove koja će voditi taj kolegij.

Profesorica Selove govori i kako će stjecanje magisterija na ovom studiju preispitati pretpostavku da je Zapad mjesto racionalnosti i znanosti dok ostatak svijeta vjeruje u magiju i praznovjerja.

– Magija je dio naših svakodnevnih života i to najviše možemo primijetiti kroz praznovjerja kao što su kucanje u drvo kako ne bismo ‘ureknuli’ nešto, strah od crnih mačaka, nošenje predmeta koji nam donose sreću i slično, objašnjava profesorica.

Studenti će na ovom studiju imati prilike slušati kolegije koji se bave zmajevima u zapadnjačkoj književnosti i umjetnosti, legendom o kralju Arturu, Islamom, prikazom žena u srednjem vijeku, društvom i kulturom u modernoj Europi i slično.

Profesorica Selove dodaje i kako će ovaj studij svoje polaznike obogatiti vještinama kao što su kreativno, ali i kritičko razmišljanje te znatiželja.

Kako piše The Guardian, diljem svijeta se bilježi porast prakticiranja vradžbina, tarota, korištenja kristala, a raste i popularnost narodnih vjerovanja i poganstva te šamanizma. Stoga, niti ne čudi da je interes za ovaj studij prilično velik jer, kako kaže profesorica Selove, već sada se više od stotinu studenata raspitivalo za njega.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.