Potres ili hidrogenska bomba?

Potres ili hidrogenska bomba?

Sjeverna Koreja je objavila da je provela uspješno testiranje hidrogenske bombe.
Vijest o uspješnom testiranju hidrogenske bombe sjevernokorejska televizija je objavila nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispititivanje nuklearnog oružja.

Sjeverna Koreja će nastaviti snažiti svoj nuklearni program kako bi se zaštitila od neprijateljskih politika Sjedinjenih Država, rečeno je u izjavi. Sjeverna Koreja je također poručila da je odgovorna nuklearna država i obećala da svoja nuklearna oružja neće koristiti ako se neće narušavati njen suverenitet te da svoju nuklearnu tehnologiju neće transferirati drugima.

Ovo je četvrto testiranje nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji koja se nalazi pod sankcijama SAD-a i UN-a zbog njenih programa razvoja nuklearnog oružja i raketnih sustava.

Testiranje H-bombe izvedeno je taman prije 33. rođendana Kim Jong-una. I ranije je Sjeverna Koreja koristila velike nacionalne događaje kako bi pokazali svoju vojnu moć.

Iz Bijele kuće izvijestili su kako neće tolerirati Sjevernu Koreju kao nuklearnu silu i kako će reagirati za svaku sjevernokorejsku provokaciju.

Isto je kazao i japanski premijer Shinzo Abe.

– Ovaj test je ozbiljna prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti i to ne možemo tolerirati – kazao je i dodao da će Japan oštro odgovoriti, zajedno sa saveznicima u UN-u.

Južnokorejska predsjednica Park Geun-hye kazala je kako je njezina zemlja spremna na ozbiljnu osvetu ukoliko bude isprovocirana.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA objavila je ovu fotografiju koja, kako su kazali, prikazuje Kim Jong-una koji potpisuje naredbu za testiranje hidrogenske bombe.

No analitičar za obranu iz neprofitne organizacije Rand Corporation, Bruce Bennett, kazao je za BBC da je magnituda potresa blizu one kakva bi zapravo trebala biti da je hidrogenska bomba uspješno testirana. To bi značilo da Sjeverna Koreja nije testirala pravu H-bombu ili da je, no da testiranje nije uspjelo.

– Ako svijet zaključi da testiranje nije uspjelo, Kim Jong-un će učiniti sve da idući put uspije – kazao je Bennett.

I južnokorejska špijunska agencija kazala je kako je moguće da umjetni potres nije izazvala detonacija H-bombe, a isto tvrde i kineski vojni stručnjaci.

– Ne možemo potvrditi da je testirana H-bomba, ovo zahtijeva daljnju analizu – kazali su.

Ruski mediji skeptični o testiranju H-bombe.

– Nema sumnje da je Sjeverna Koreja tehnički sposobna proizvesti svoje nuklearno oružje. No moguće je da je ovo još jedan blef kako bi se privuklo još humanitarne pomoći i hrane za stanovnike Sjeverne Koreje – izvijestila je državna televizija Rossiya 24 TV.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu kako Kina nije unaprijed obaviještena o sjevernokorejskom testiranju “male hidrogenske naprave”, poručivši da se čvrsto protivi akciji Pjongjanga.

Glasnogovornica ministarstva Hua Chunying kazala je na redovitoj konferenciji za novinare da će kina raditi s međunarodnom zajednicom na denuklearizaciji korejskog poluotoka.

Kinezi koji žive u blizini granice Sjeverne Koreje evakuirani su u srijedu ujutro nakon nuklearnog testa Pjongjanga, rekli su medijima kineski dužnosnici.

Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitan sastanak u New Yorku vezano uz objavu Pjongjanga da je izveo novi nuklearni pokus, objavili su diplomati.

– Sastanak su zatražili SAD i Japan, a održat će se u obliku konzultacija iza zatvorenih vrata ‘tijekom jutra’ (po njujorškom vremenu) između 15 zemalja članica – naglasila je glasnogovornica američke misije pri UN-u Hagar Chemali.

SAD ‘nije zasad u mogućnosti potvrditi da je doista izveden pokus’, dodala je ona. Ističe međutim da Washington ‘osuđuje svako kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i poziva ponovno Sj. Koreju da poštuje međunarodne obveze’.

Podsjetimo, sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un prošlog je mjeseca naznačio da je njegova zemlja, koja posjeduje nuklearno oružje, proizvela hidrogensku bombu. Sjeverna Koreja je već otprije “moćna država s nuklearnim oružjem koja je spremna aktivirati atomsku i hidrogensku bombu u pouzdanoj obrani svog suvereniteta”, rekao je Kim Jong-un u prigodi inspekcijskog obilaska vojne baze.

Sjeverna Koreja je triput ispitala atomsku bombu koja koristi proces nuklearne fisije, 2006., 2009. i 2013. Zbog tih pokusa je više puta zaradila međunarodne sankcije. Hidrogenska bomba koristi se fuzijom i proizvodi puno jaču eksploziju, te bi uspješno hidrogenske bombe predtsvaljalo velik napredak u njezinu vojnom nuklearnom programu.

Više centara za praćenje seizmičkih aktivnosti u srijedu je zabilježilo potres u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanja nuklearnog oružja, izvijestile su agencije navodeći kako se pretpostavlja da je potres vjerojatno izazvan ljudskim djelovanjem.

Geološka služba SAD-a izvijestila je da je u srijedu zabilježila potres magnitude 5,1. Južna Koreja je objavila da se potres dogodio oko 50 kilometara od kompleksa Punggye-ri gdje je Sjeverna Koreja i ranije obavljala ispitivanja nuklearnog oružja, izvijestila je južnokorejska agencija Yonhap.

Kineska državna novinska agencija Xinhua je izvijestila da je u srijedu na području Sjeverne Koreje detektiran potres magnitude 4,9. Xinhua je, pozivajući se na kinesku agenciju za potrese, izvijestila da je potres zabilježen u srijedu u 9 i 30 ujutro po lokalnom vremenu, te da je moguće da je riječ o eksploziji.

IZVOR: Jutarnji.hr

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.