Ledenjak Panpincieux na Mont Blancu Izvor: EPA / Autor: RICCARDO DALLE LUCHE

Hitna evakuacija: ledenjak na Mont Blancu samo što se nije odlomio

Dio ledenjaka Grandes Jorasses u talijanskom dijelu masiva Mont Blanca samo što se nije odlomio zbog vrućine pa je pokrenuta evakuacija više desetaka stanovnika i turista, objavile su lokalne vlasti u četvrtak

Oko 500.000 kubičnih metara leda samo što se nije odvojilo od ledenjaka Panpincieux, na području općine Courmayeur, navodi se u uredbi općine regije Val d’Aosta, na granici s Francuskom.
Nekoliko cesta koje vode u dolinu Val Ferret je zatvoreno, sukladno uredbi. Vlasti su naredile evakuaciju tridesetak kuća u “crvenoj zoni” u donjem dijelu Val Ferreta.
Policija i civilna zaštita od jučer povode operacije evakuacija i osiguranja, dok lokalne vlasti brinu visoke temperature za sljedeća tri dana.

Ledenjak Panpincieux na Mont Blancu
Ledenjak Panpincieux na Mont Blancu Izvor: EPA / Autor: RICCARDO DALLE LUCHE

Selo Panpincieux podno istoimenog ledenjaka, bilo je evakuirano i krajem rujna prošle godine jer je također zaprijetilo odlamanje dijela ledenjaka, što se na kraju i dogodilo 30. rujna kada se odlomilo oko pet tisuća kubika leda.


Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.