Nizozemski kuhar i vlasnik restorana sa Zelenom zvjezdicom Micheline održao radionice za učenike i stručne učitelje SŠP-a

Erasmus + projekt i razmjena iskustava u Srednjoj školi Prelog približava se desetoj obljetnici i ljestvica kvalitete rada Škole svakom godinom postavlja se sve više. Povodom Dana Erasmusa i obilježavanja Svjetskog dana kuhara u školu su bili pozvani stručnjaci (invited expert) koji je održao dvije kuharske radionice, jednu za učenike 2. razreda smjera kuhar te za sve strukovne učitelje iz područja kuharstva i ugostiteljskog posluživanja.

Nizozemski kuhar i vlasnik restorana sa Zelenom zvjezdicom Micheline održao radionice za učenike i stručne učitelje SŠP-aGost Srednje škole Prelog bio je Jean Thoma, vlasnik restorana „Biologisch restaurant Aan Sjuuteeänjd” u Nizozemskoj, koji je nositelj Michelinove zelene zvjezdice. Restorani koji su odlikovani spomenutom zvjezdicom “preuzeli su odgovornost u očuvanju resursa i biološke raznolikosti, suzbijanju bacanja hrane i smanjenju upotrebe neobnovljivih izvora energije”. Odličje je uvedeno 2021. godine, a u Hrvatskoj se svega tri restorana može njime pohvaliti. Jean Thoma je sa sobom doveo dvoje bliskih prijatelja, također zaljubljenike u kulinarstvo, a s jednim od njih škola je već surađivala. Ignace Smets vlasnik je restorana i hotela Aulnenhof u Nizozemskoj gdje su dva učenika i stručni učitelj Vlado Bogomolec tijekom ljeta bili na mobilnosti te Guiseppe Lamorgese, umirovljeni kuhar iz Nizozemske.

Zajedno su pripremali razne delicije koje počivaju na ideji lokalnog porijekla hrane i principima smanjenja otpada. Posebno je sve sudionike oduševilo glavno jelo ćevapčići od leće, cikla u lisnatome tijestu i pileći batak punjen krvavicama, dok je za desert bila poslužena neobična poslastica brownie od crnog graha bez čokolade i sladoledom od pastrnjaka. Stručni učitelji imali su prilike razmijeniti ideje i iskustva, naučiti pokoji novi trik i inspirirati se novim okusima te sklapati poznanstva za buduće suradnje, a gosti škole slobodno vrijeme proveli su razgledavanjem Međimurja, a prije svega kušanjem kulinarskih delicija.

Kažu da sve lijepe i važne emocije idu kroz želudac. Tako je bilo i tijekom još jedne naše međunarodne suradnje. “Hvala svima na sudjelovanju, na razmjeni znanja i iskustva te ustrajnosti u cjeloživotnom obrazovanju!”, poručuju iz Srednje škole Prelog.

IZVOR I FOTO: Grad Prelog

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.