U čakovečkom parku će ponovno naseliti vjeverice

U petak je u čakovečkoj Gradskoj vijećnici potpisan Sporazum o suradnji na projektu Repopulacija obične ili crvene vjeverice na području Perivoja Zrinskih u Čakovcu. Do ovog sporazuma došlo je na inicijativu I. osnovne škole, vrijedan je oko 70 tisuća kuna, a u potpunosti se financira iz Proračuna Grada Čakovca.

Sporazum su potpisali zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved, ravnatelj I. osnovne škole Siniša Stričak, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba Damir Skok, direktor tvrtke „Cedrus forest“ d.o.o. Robert Sambolek, te ranije ravnatelj Javne ustanove Međimurska priroda Siniša Golub.

Kako je tom prilikom rekao zamjenik gradonačelnika Mario Medved, crvena vjeverica nekoć je obitavala u čakovečkom parku, no zbog raznih je razloga nestala. Ovim projektom, ova životinja ponovno će se naseliti u našem parku i to uz stručni nadzor zagrebačkog Zoološkog vrta i Međimurske prirode. Projekt ima i dodanu vrijednost jer će učenici svih naših škola u parku moći provoditi nastavne aktivnosti vezane uz izučavanje ekološke ravnoteže, sudjelovati u raznim radionicama, a tamo će se moći održavati terenska nastava. Bit će to vjerujem i nova atrakcija za građane u čakovečkom parku., rekao je, među ostalim, zamjenik Medved.

Cilj projekta je vratiti vjevericu u park, omogućiti njeno preživljavanje u posebnoj nastambi, te je ponovno naseliti. O vjevericama će se, uz stručni nadzor, skrbiti djeca, rekao je ravnatelj I. osnovne škole Siniša Stričak. Ova škola je inicijator projekta, a cilj im je svojim, ali i ostalim učenicima naših škola, omogućiti da dio nastave iz prirode mogu obavljati na terenu. „Siguran sam da će vjeverice biti izuzetno zanimljive djeci, ali i svim ostalim sugrađanima.“, naglasio je Stričak.

Donirajte Udrugu Mlada pera
„Ovakvi projekti najbolje pokazuju što današnji zoološki vrtovi rade. Posvećeni su edukaciji građana o važnosti očuvanja prirode, istraživanjima, zaštiti životinja te vraćanju autohtonih životinjskih vrsta u njihova prirodna staništa. Crvena vjeverica autohtona je životinjska vrsta našeg podneblja, a ojačavanje njezine populacije u prirodi pomaže uspostavljanju prirodne ravnoteže“, istaknuo je ravnatelj ustanove Zoološki vrt grada Zagreba Damir Skok. Zahvalio je Gradu Čakovcu i I. osnovnoj školi na potpori i inicijativi, te izrazio nadu da se i drugi gradovi uključe u slične projekte.

Robert Sambolek, direktor tvrtke „Cedrus forest“ d.o.o. iz Čakovca, istaknuo je da je ovaj projekt dio programa zaštite divljači u Perivoju Zrinskih. „Kao Čakovčaninu koji se sjeća kako je to izgledalo kad su ove životinjice skakutale parkom, izuzetno mi je drago što će se ovim projektom ova životinja ponovno ovdje naseliti.” Njegova tvrtka nadzirat će ovaj projekt, a izradila je i posebnu nastambu u kojoj će vjeverice najprije obitavati.

Ta nastamba, veličine dva puta tri metra, u Perivoju će se postaviti za tjedan-dva, odmah nakon toga u nju će se useliti nekoliko jedinki, koje će u njoj privikavati na novu sredinu. Plan je da se godišnje iz nastambe u park ispušta najviše 5 najbolje na nove životne uvjete prilagođenih vjeverica.

Na konferenciji su bili i Dijana Beneta i Tomislav Krizmanić iz Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba i Velimir Bašek iz Javne ustanove „Međimurska priroda“.

​​Projekt je u cijelosti financiran iz sredstava Proračuna Grada Čakovca, a stajat će oko 70 tisuća kuna.

_____________________INTERMEZZO_________________

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.