Are you for some drink?

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi – Konobar s olovkom
Facebook | Twitter | Instagram | TikTok

Jučer navečer sam se trebao naći s nekim prijateljima u Novalji no hitno su morali otići pa sam ostao sam no kad sam već u Novalji hajde da malo prošećem, a bit će red i večerati nešto.

Prošetao sam rivom i moram priznati da sam se jako ugodno iznenadio uređenjem lokala uz rivu. Istovremeno su nekako zadržali onaj stari štih, ali s modernim izgledom, svi odreda i zaista je bilo ugodno oku. Iznenadio sam se koliko gostiju još ima i gužvom kojoj su doprinijeli i sudionici 15. državnog natjecanja vatrogasne mladeži RH koje se upravo održava u Novalji.

Nakon što sam prošetao prvi put čuo sam nekakvo loše pjevanje s mola, razglas katastrofalan, vjerojatno neka djevojka koja misli da je dovoljno imati stas, ali ne i glas. (Na moje zaprepaštenje, kasnije sam saznao da je to bio koncert Vesne Pisarović. Nevjerojatno kako razglas može uništiti doživljaj!)
 

 
Krenuo sam nazad razmišljajući u koji restoran da uđem. Svi su još radili, nitko nije zatvorio, lijepo vrijeme produžilo sezonu no na svakoj terasi je bilo slobodnih stolova i nezaposlenih konobara koji su nasred terase naslonjeni na stupove ili zidove surfali po mobitelu.
E sad, to što i sam radim kao konobar ne znači da sam i (uvijek) grozan gost. Na te terase gdje su nezaposleni konobari surfali nisam htio ući. S profesionalne strane, znao sam da su umorni od sezone no sa strane goste, a to je uloga u kojoj sam sad bio to me odbijalo da uđem na te terase. Osjećaj nametnika i da ću biti poslužen preko volje.

Are you for some drink?
Hristijan

A zatim je do mene doprlo Are you up for some drinks?Zapamtio sam ovog mladića i prvi put kad sam prolazio, tada mi je na hrvatskom ponudio da uđem ako želim večerati. To sam ponekad i ja radio za ženinu tetu, pozivao goste da skrenu upravo u njenu konobu. I iako sam znao da mu je to posao, iako sam znao da je plaćen za to, odlučio sam ući na tu terasu. Neusiljen osmijeh, ljubazan poziv, osjećaj da ste više nego dobrodošli! Ponavljam, jest da je bio plaćen za to, ali dečko je rođeni glumac, uvjerljiv do daske! Dok sam kasnije sjedio za stolom vidio sam da je bilo još onih koje je Hristijan uspio šarmirati, zaustaviti i usmjeriti u restoran. Kad uđete na terasu pomislite kako je ona improvizirana u dvorištu no u nastavku se širi i lijevo i desno u još jednu veliku terasu. Šank moderan, lijep, rasvjeta upravo kakva treba biti, ne reflektori, ali dovoljno jaka da privuče pažnju s ceste i da vidite proučiti jelovnik.

A jelovnik raznovrstan, od onih jela bez kojih neki ne mogu živjeti i jedu samo pohano s pomfritom do steakova, ribe, specijaliteta kuće…

Konobar je brzo bio do mene, ja sam proučio jelovnik iako sam već znao što ću jesti jer uvijek je to neki steak, ovaj put odlučio sam se za ribeye steak sa žara s prilogom i sezonsku salatu.

Steak je brzo bio pripremljen i ljubazno, s osmijehom, serviran. Moram priznati da kao gost jako patim na to
da osoblje bude ljubazno, srdačno, nasmijano.

Are you for some drink?
konobar Danilo

Možda budući da sam i sam konobar ja nisam baš uvijek takav na poslu, ali eto kao gostu to mi je jako važno, a moj konobar Danilo je bio upravo onakav konobar kakvog volim: ljubazan, srdačan, nasmijan.

Zapala mi je za oko jedna stvar: u sezonskoj salati koju sam naručio bilo je feferona. E sad, feferoni i sezonska salata? Upitao sam konobara kako to, a on je odmah otišao u kuhinju po objašnjenje i prenio mi kuharov odgovor: u sezonsku salatu trebali bi ići rajčica, krastavci i paprika, konkretnije svježe ljute papričice kojih jednostavno nema na tržnici, a kako bi htio da gost u salati ima i treću komponentu odlučio se u nju staviti i nekoliko blago ljutih feferona. Nije mi smetalo, štoviše baš mi je pasalo uz ribeye steak.

Pitao me Danilo ako je sve u redu, jesam li zadovoljan, jel’ su me zasmetali feferoni u sezonskoj salati pa sam malo popričao s njim (i tako saznao njegovo i Hristijanovo ime) pa mi je predložio da ako sam zaista toliko zadovoljan neka napišem recenziju na Googleu što ću sa zadovoljstvom i napraviti. Evo da svi znate, radi se o restaurantu OLIVE, Obala Petra Krešimira IV u Novalji. Svakako preporučujem, a vrijedi napomenuti i da su cijene vrlo prihvatljive!

Danilu hvala na odličnoj usluzi, kuharu hvala što mi je spremio finu večeru, a Hristijanu hvala što je utjecao na moju odluku da uđem upravo na tu terasu!

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.