Kome se uvući, koga položiti da bi konobar uspio?

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi – Konobar s olovkom
Facebook | Twitter

Svatko ima neko svoje mjerilo za uspjeh. Naravno, postoji mjerilo za uspjeh pojedinca po vlastitim kriterijima i po društvenim kriterijima, a tu je još i mjerilo uspjeha određenih interesnih skupina odnosno profesija no to traži oprezan pristup. Recimo profesija glazbenici. Kako se može ocijeniti uspjeh nekog glazbenika? Ako bi recimo ocjenjivali uspjeh nekog rock sastava onda bi ocjena uspjeha svakako mogla biti broj bačenih grudnjaka na pozornicu. Zamislite sad scenu da svira Zagrebačka filharmonija i počnu letjeti grudnjaci na pozornicu! Jeste dočarali? Pa nemojte se sad smijati, ozbiljno vas pitam!

Uspjeh neke sponzoruše mogao bi se ocijeniti time koliko vrijednog nogometaša je upecala za brak. Postoje ti neki znanstveni algoritmi kojima se računa vrijednost nekog nogometaša. Pamet nije uključena u algoritam niti nije nužna mada vjerovali ili ne, neki nogometaši, pa čak i neke sponzoruše je imaju no uglavnom su nogometaši ogledan primjer kako se može uspjeti u životu i bez pameti.

Zato se recimo uspjeh pametnih mladih kemičara, fizičara, robotičara, biologa, matematičara i sličnih štreberskih hobija ne cijeni u kešu, to jednostavno nije IN! Kad oni na nekom čak i međunarodnom takmičenju postignu izuzetan rezultat uspjeh se mjeri time koliko će medija i na kojoj stranici objaviti tu vijest, ponavljam, pod uvjetom da je uopće objave! Zašto? Zato što nama ne trebaju pametni ljudi, u Hrvatskoj nema koristi od njih i zato ih velikodušno šaljemo da žive i rade u inozemstvu i sretni smo što smo ih se riješili i nisu nam više na teret. Nama budućnost daju nogometaši, svaki njihov milijun daje više love u državni proračun preko poreza osim naravno ako porez ne plaćaju u Monacu ili nekoj drugoj domoljubnijoj državi!

I kako sad ocijeniti uspjeh jednog konobara? Tu definitivno imamo dvije vrste ocjenjivanja: društveno i osobno! Društvena ocjena je da za konobara nema uspjeha jer samim time što je konobar to je neuspjeh. I tu priča staje, nema dalje! Konobar nije cijenjeno zanimanje iako traži poznavanje stranih jezika, gastronomije, turizma, aktualnih kulturnih i društvenih događaja, I. i II. stupanj psihologije i komunikologije i uz to je još i fizički naporno.

Zato je tu važna osobna ocjena uspjeha! Tri izdane knjige nisu uspjeh, one su samo poticaj! Uspjeh je kad na nekom natječaju priča jednog konobara bude dovoljno dobra da osvoji neku nagradu ili da bude objavljena u nekom časopisu.
The Split Mind je časopis za književnost i kulturu studenata Filozofskog fakulteta u Splitu. U časopisu je do danas objavljeno nebrojeno mnogo studentskih radova, kako književnih, tako i esejističkih te likovnih. Osim studenata, časopisu su doprinijeli i radovi brojnih poznatih pisaca, ali i radovi talentiranih neafirmiranih autora. Svojim uspjehom smatram što sam i ja uvršten među njih objavom moje priče Najluđa priča o ničemu u 18. broju časopisa.
I da, hvalim se time jer sam ponosan na to, a bome sam i sretan!

Kome se uvući, koga položiti da bi konobar uspio?

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.