Foto: YouTube

NASA kreće u misiju zarobljavanja masivnog asteroida

NASA se sprema poletjeti do asteroida koji je ispunjen plemenitim metalima i za koji se vjeruje da vrijedi oko 10 kvintilijuna dolara ili 10 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 dolara, ako želite u brojkama. Asteroid, poznat kao 16 Psyche, širok je 440 km i smatra se da se sastoji od zlata, željeza i nikla.
 

 

Vjeruje se da ruda asteroida vrijedi nevjerojatnih 10.000 kvadrilijuna dolara. Ali iako se smatra da asteroid vrijedi više od cjelokupne Zemljine ekonomije, NASA-in interes za njega je čisto znanstveni. Svemirska agencija se nada da će im asteroid pomoći da saznaju više o planetarnim jezgrama i kako planeti nastaju. “Uz manje od 100 dana do lansiranja, timovi inženjera i tehničara rade gotovo danonoćno kako bi osigurali da je orbiter spreman za putovanje 4 milijarde km do asteroida bogatog metalima koji bi nam mogao reći više o planetarnim jezgrama i kako se planeti formiraju”, poručila je NASA u priopćenju.

NASA-ina svemirska letjelica Psyche trebala bi se lansirati na vrhu SpaceX Falcon Heavy iz Space Launch Complexa 39A u Svemirskom centru Kennedy u 10.38 EDT 5. listopada. Bit će to prvo međuplanetarno lansiranje rakete Falcon. Henry Stone, voditelj projekta Psyche u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon u južnoj Kaliforniji, rekao je da se osjeća ‘uzbuđeno’ uoči lansiranja u listopadu.

“Tim i ja sada odbrojavamo dane do lansiranja. Naš fokus se pomaknuo na sigurno dovršavanje konačnog mehaničkog zatvaranja svemirske letjelice i pripremu tima za operacije. Tim provodi brojne aktivnosti obuke kako bi osigurao da budemo spremni”, rekao je Stone.

NASA je prvobitno planirala lansirati letjelicu prošle godine, ali je datum pomaknut. Prema priopćenju za javnost objavljenom ranije ovog tjedna, tim je ‘nedavno dovršio sveobuhvatnu kampanju testiranja softvera za letenje i instalirao ga na letjelicu, uklanjajući prepreku koja je spriječila Psyche da napravi svoj izvorni datum lansiranja 2022.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.