Od 1. srpnja zbog (ne)radne nedjelje podjela na trgovine uz more i na kontinentu

Od idućeg mjeseca stupaju na snagu nove odredbe Zakona o trgovini koje propisuju da trgovci tijekom godine smiju raditi maksimalno 16 nedjelja, pri čemu, s obzirom na to da se zakon mijenja sredinom godine, će tih 16 radnih nedjelja ove godine iznimno moći rasporediti u drugoj polovici godine. Većina trgovaca i centara već je donijela odluke, temeljem posjećenosti nedjeljom i po mjesecima. Svi gledaju izgubiti što manje prometa, odnosno da ove neradne nedjelje što »bezbolnije« rasporede onda kada i inače ima manje kupaca i prometa.

Prilagodba potrebama

Niz je tu kombinacija i kalkulacija, pri čemu trgovački lanci imaju svoj raspored, ali ako su unutar trgovačkog centra, onda pravila centra obično vrijede za sve. Naravno, uz to što će se nastojati maksimalno iskoristiti sezona, većina ih nastoji biti otvorena i u rujnu, zbog povratka na posao i u školske klupe, a onda opet u udarnom potrošačkom mjesecu, prosincu. Tako da su nekako listopad i studeni najmanje tu istaknuti, no ovisi od trgovine do trgovine.

Dio trgovačkih lanaca podijelio je svoje trgovine na one uz more, koje će većinom ostati otvorene u sezoni jer se naravno želi iskoristiti povećan turistički promet, te na one na kontinentu koje u takvoj kombinaciji neće raditi nedjeljom po ljeti, ali će to nadoknaditi na jesen i po zimi. Tako su riječke Plodine donijele odluku da su u njihovim trgovinama u priobalju, u srpnju, kolovozu i rujnu sve nedjelje radne (osim blagdana), u listopadu im je prva radna, u studenom niti jedna nije radna, te u prosincu su im radne zadnje dvije, na Badnjak i Silvestrovo. Trgovine Plodina na kontinentu u srpnju i kolovozu niti jednu nedjelju neće biti otvorene, u rujnu će im zadnje dvije nedjelje biti radne i onda su im radne sve nedjelje do kraja godine, potvrdili su iz Uprave. Inače, novo radno vrijeme Plodina bit će od 7 do 22 sata (ne više do 23 sata, kako su ljeti ranije radile neke njihove trgovine).

Neki će trgovački lanci ostaviti pak otvorene sve svoje poslovnice tijekom ljeta, pa je tako konkretno Kaufland  poslao obavijest da će sve Kauflandove trgovine tijekom srpnja i kolovoza 2023. raditi svake nedjelje. Iz Konzuma su pak na  upit Novog lista odgovorili da su, »sukladno zakonu, plan rada svake pojedine prodavaonice u svim dijelovima Hrvatske prilagodili potrebama turističke sezone, blagdanima, mikrolokacijskim događanjima i drugim relevantnim čimbenicima«. Kažu da kupci sve informacije o radnom vremenu prodavaonica mogu pronaći na njihovoj internetskoj stranici, a na ulaznim vratima svake prodavaonice, kažu, »bit će izvješeni i plakati putem kojih se kupci također mogu informirati o radnom vremenu te prodavaonice, kao i o drugoj najbližoj Konzumovoj prodavaonici u slučaju da prodavaonica koju kupac posjećuje ne bude radila«.

– Kad je u pitanju kupnja u našoj internetskoj prodavaonici, dostava ni preuzimanje nedjeljom neće biti moguće, poručuju iz Konzuma.

Iz Lidla poručuju da od 2. srpnja Lidl Hrvatska započinje s primjenom zakona kojim se uvodi neradna nedjelja. Sljedeće Lidlove trgovine neće raditi nedjeljom tijekom ljeta: Beli Manastir, Bjelovar, Čakovec, Daruvar, Donji Miholjac, Dugo Selo, Đakovo, Đurđevac, Ivanec, Ivanić Grad, Jastrebarsko, Karlovac, Koprivnica, Krapina, Križevci, Kutina, Našice, Nova Gradiška, Novska, Osijek, Petrinja, Požega, Samobor, Sesvete, Sisak, Slatina, Slavonski Brod, Sveta Nedelja, Valpovo, Varaždin, Velika Gorica, Vinkovci, Virovitica, Vrbovec, Vukovar, Zabok, Zagreb, Zaprešić i Županja. Sve ostale Lidlove trgovine tijekom ljeta nastavljaju raditi nedjeljom, poručuju iz Lidla.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.