Sve je spremno za Božićno kupanje: evo gdje se Hrvati kupaju ovoga Božića

Dok su pripreme za Božić i blagdane u punome jeku, u tijeku su pripreme i za još jednu blagdansku tradiciju. Radi se o Božićnom kupanju. Ovog Božića, Hrvati će se kupati diljem lijepe naše, od Istre do Dalmacije, a najavljuje se kupanje i na nekim rijekama u kontinentalnom dijelu Lijepe Naše.
 

 
„Božić mi je nezamisliv bez božićnog kupanja. Prije sam dolazio sam, ali sad kako je sin porastao, dolazimo zajedno. Super nam je!“ kaže Neven (35) iz Pule. Jasna (53) iz Zadra kaže: „Ovo mi je jedna prelijepa tradicija, a i kažu da je dobro za zdravlje.“

Ove godine najavljeno je kupanje u Vodicama, Zadru, na Braču, u Vrsaru, Puli i u Dubrovniku. A osim u moru, na Božić će se kupati i u rijekama i jezerima kontinentalne Hrvatske. Za sad je najavljeno božićno kupanje u Dravi u Osijeku i u jezeru Lapovac u Našicama.

Sve je spremno za Božićno kupanje: evo gdje se Hrvati kupaju ovoga Božića

A oni kojima božićno kupanje ne zvuči toliko primamljivo, možda će im novogodišnje kupanje zvučati bolje. Ako ste pak za novogodišnji kupanac, mjesta gdje se u novu godinu ulazi tradicionalnim kupanjem su Opatija, Rabac, Zadar, Pula, Šibenik, otok Rab i Lošinj.

Ono što sve zanima je kolika je temperatura mora u Hrvatskoj na kojoj će se kupači kupati za blagdane. S portala temperatura-mora.hr kažu kako je trenutna prosječna temperatura mora u Hrvatskoj 15 stupnjeva celzijusa. Najvišu prosječnu temperaturu mora mjere u Dalmaciji gdje je prosjek temperature mora 16 stupnjeva celzijusa, a od Dalmacije najtoplije more je u Dubrovniku i Splitu gdje temperatura mora prelazi 15 stupnjeva celzijusa.

Sve je spremno za Božićno kupanje: evo gdje se Hrvati kupaju ovoga Božića

More u Istri je tek neznatno hladnije od mora u Dalmaciji s prosječnom temperaturom od 14 stupnjeva celzijusa. More u Puli se trenutno grije na 14 stupnjeva celzijusa, isto kao Vrsar i Rabac. A, po svemu sudeći, najugodnije blagdansko kupanje čeka stanovnike Lošinja koji će u 2024. ući kupanjem u moru na 16 stupnjeva celzijusa.

Kako pričaju organizatori, svake godine na božićno kupanje dolazi sve više i više ljudi tako da izgleda da je božićno kupanje tradicija koja neće tako brzo izumrijeti.

Autor: Jasen Valetudo
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.