BBC u posjedu detalja o projektu stvaranja prve svjetske farme hobotnica u Španjolskoj

Plan za izgradnju prve svjetske farme hobotnica izazvao je duboku zabrinutost među znanstvenicima zbog zaštite dobrobiti ovih inteligentnih stvorenja.

Projekt farme na Kanarskim otocima u Španjolskoj je ustvari prikupiti oko milijuna hobotnica godišnje koje će se konzumirati kao hrana, navodi se u povjerljivim dokumentima kojima je u posjed došao BBC, piše Morski.hr.

Tvrtka u Španjolskoj planira tako mučiti milijun hobotnica godišnje – podižući ih u prepunim spremnicima, a zatim ih ubijajući nakon čega bi ih se stavljalo u ledenu vodu, što uzrokuje sporu, stresnu smrt.

Vrlo inteligentna bića

Tvrtka je upoznata s činjenicom da su hobotnice vrlo inteligentne i da osjećaju i zadovoljstvo i bol i radost i strah, ali isto tako su svjesni da je ovo jedan od načina okretanja ogromne dobiti. Znanstvenici i mediji smatraju da ako se dovoljno poveća pritisak, može ih se zaustaviti.

Ti mekušci nikad do sad nisu bili uzgajani na ovakav način, a neki znanstvenici to opisuju kao “okrutnu” metodu ubijanja ledenom vodom.

Španjolska multinacionalna kompanija koja stoji iza planova poriče činjenicu da bi hobotnice na ovakvim farmama patile.

Povjerljive dokumente prijedloga tvrtke Nueva Pescanova BBC-u je dostavila organizacija “Eurogroup for Animals”.

Nueva Pescanova uputila je prijedlog Glavnoj upravi za ribarstvo Kanarskih otoka, koja novinarima nije odgovorila na zahtjev za komentarom.

Spora i stresna smrt

Hobotnice uhvaćene u divljini jedu se diljem svijeta, uključujući Sredozemlje, Aziju i Latinsku Ameriku.

Izgledi za intenzivni uzgoj hobotnica već su izazvali protivljenje: zastupnici države Washington predložili su zabranu takve prakse prije nego što ona uopće započne.

Planovi Nueve Pescanove su da bi se hobotnice, koje su inače usamljene životinje navikle na tamu, držale u spremnicima s drugim hobotnicama, ponekad pod stalnim svjetlom. Stvorenja bi bila smještena u oko 1,000 spremnika u dvoetažnoj zgradi u luci Las Palmas de Gran Canaria.

Hobotnice bi se, prema dostupnim dokumentima, ubijale smještene u posude s vodom na -3 ° C.

Trenutačno ne postoje pravila o dobrobiti životinja koja ih štite jer hobotnice nikada prije nisu komercijalno uzgajane.

Međutim, studije su pokazale da ova metoda ubijanja uzrokuje sporu i stresnu smrt. Zbog toga su neki supermarketi u Europi prestali prodavati ribu koja je usmrćena ledom.

Profesor Peter Tse, neurolog s Dartmouth Collegea, potvrdio je za BBC da bi “ubijanje ledom bila spora smrt”.

– To bi bilo vrlo okrutno i ne bi trebalo biti dozvoljeno.

Dodajući da su hobotnice “pametne kao mačke”, sugerirao je da bi humaniji način bio ubiti ih kao što to čine mnogi ribari: udarajući ih po glavi.

Kako bi opskrbila međunarodna tržišta, uključujući SAD, Južnu Koreju i Japan, tvrtka Nueva Pescanova želi proizvoditi 3.000 tona hobotnice godišnje.

To bi prema ekološkoj skupini Compassion in World Farming (CiWF), koja je proučavala planove, značilo oko milijun životinja, s oko 10-15 hobotnica koje žive u svakom kubičnom metru spremnika.

Nueva Pescanova procjenjuje u svojoj dokumentaciji da će postojati “stopa smrtnosti od 10%-15%”.

Stvorenja koja osjećaju “bol i zadovoljstvo”

Jonathan Birch, izvanredni profesor na London school of Economics, proučavao je više od 300 znanstvenih studija za koje kaže da pokazuju kako hobotnice osjećaju bol i zadovoljstvo.

Birchova analiza dovela je do toga da hobotnice budu prepoznate kao “svjesna bića”.

Birch i koautori recenzije vjeruju da je podizanje hobotnica s visokom razinom dobrobiti “nemoguće”, te da ubijanje ledom “ne bi bila prihvatljiva metoda”.

“Nikada ne biste trebali držati veliki broj hobotnica zajedno u neposrednoj blizini. To stvara stres, sukob i visoku smrtnost (…) Brojka smrtnosti od 10% do 15% ne bi trebala biti prihvatljiva za bilo koju vrstu mrijestilišta.”

– Razine dobrobiti potrebne za uzgoj hobotnice ili bilo koje druge životinje na našim farmama jamče ispravno postupanje sa životinjama – odgovorili su iz Nueva Pescanova.

U divljini, hobotnice su okretne, žestoke i teritorijalni su lovci. Nueva Pescanova predlaže da se uzgajane životinje hrane suhom hranom industrijske proizvodnje, koja dolazi od “odbačenih i nusproizvoda” ribe.

Spremnici bi bili napunjeni morskom vodom kanaliziranom iz susjednog zaljeva. Bili bi različitih veličina za različite faze života hobotnice, sa strogo kontroliranom slanošću i temperaturom.

Početni uzgoj 100 hobotnica, 70 mužjaka i 30 ženki, uzet će se iz istraživačkog centra Pescanova u Galiciji.

Elena Lara iz CiWF-a pozvala je vlasti Kanarskih otoka da blokiraju izgradnju farme, što bi “nanijelo nepotrebnu patnju tim inteligentnim, osjetljivim i fascinantnim stvorenjima”.

Reineke Hameleers, izvršna direktorica Eurogrupa za životinje, dodala je kako Europska komisija trenutačno preispituje svoje zakonodavstvo o dobrobiti životinja i ima “stvarne šanse” da “izbjegne ovu strašnu patnju”.

 

Osim dobrobiti hobotnica, raste zabrinutost za otpadne vode farme

Hobotnice proizvode dušik i fosfate kao otpad.

– Voda koja ulazi i izlazi iz elektrane bit će filtrirana tako da nema utjecaja na okoliš – rekli su iz Nueva Pescanove za BBC.

Svake se godine ulovi oko 350.000 tona hobotnice, što je 10 puta više od broja ulovljenih 1950. godine.

Stručnjaci međutim vjeruju da bi njihov uzgoj smanjio cijenu, što bi moglo stvoriti nova tržišta.

Nueva Pescanova naglasila je  da je posvetila “veliki napor promicanju odgovorne i održive uspješnosti u cijelom lancu vrijednosti kako bi se osiguralo usvajanje najboljih praksi uzgoja”.

Vlada Gran Canarije nije odgovorila na zahtjev za informacijama.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.