Alabama prvi put pogubila čovjeka dušikom

Prošli četvrtak je američka savezna država Alabama novom i nedokazanom metodom pogubila Kennetha Smitha, koji je osuđen na smrt. To je označilo početak potpuno nove metode pogubljenja, za koju su stručnjaci upozoravali da bi mogla izazvati pretjeranu bol.

Smith je jedan od dvojice muškaraca koji su 1989. osuđeni za ubojstvo supruge svećenika u Alabami, koja je pronađena izbodena i pretučena nasmrt. On također spada među rijetke ljude u Americi koji su dva puta prolazili kroz proces pogubljenja. Naime, prilikom pokušaja 2022. Smith je trebao biti pogubljen smrtonosnom injekcijom, no egzekutori nisu uspjeli pogoditi venu zbog njegovih silnih posjekotina na ruci.

“Noćas je zbog Alabame čovječanstvo napravilo korak unazad”
Ovoga puta je pogubljenje bilo uspješno provedeno. Smith je preminuo u 20:25 po lokalnom vremenu, objavili su dužnosnici, a prenosi CNN. Na konferenciji za novinare održanoj nakon pogubljenja povjerenik Odjela za zatvorske ustanove Alabame John Hamm je kazao kako je stroj s dušikom radio oko 15 minuta.

Svjedoci događaja su u zajedničkom izvješću naveli kako je Smith prije smrti kazao: “Noćas je zbog Alabame čovječanstvo napravilo korak unazad. Odlazim s ljubavlju, mirom i svjetlom, hvala vam što me podržavate, volim vas sve.”

Dodali su da se činio pri svijesti nekoliko minuta nakon početka pogubljenja, a da se dvije minute tresao i previjao. Zatim je počeo jako duboko disati, sve dok nije preminuo. Svjedoci navode da je pogubljenje trajalo oko 22 minute, a da je Smith ostao pri svijesti nekoliko minuta.

Trebao je izgubiti svijest za nekoliko sekundi?
Neki medicinski stručnjaci osudili su pogubljenje dušikom, upozoravajući da bi moglo izazvati niz katastrofalnih ishoda, od nasilnih konvulzija do preživljavanja u vegetativnom stanju, navodi BBC.

Prošlog je tjedna visoki povjerenik UN-a za ljudska prava pozvao na obustavu pogubljenja, rekavši da bi se ovakvo pogubljenje moglo, prema međunarodnim zakonima o ljudskim pravima, okvalificirati kao mučenje ili neljudsko i okrutno postupanje. Alabama je ranije tijekom sudskog procesa kazala kako bi Smith trebao izgubiti svijest unutar nekoliko sekundi i umrijeti za nekoliko minuta.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.