Rumunjska usvojila zakon o obveznom postotku lokalnih prehrambenih proizvoda u trgovini

Rumunjska usvojila zakon o obveznom postotku lokalnih prehrambenih proizvoda u trgovini

Zakon je od danas na snazi, a u lipnju ga je Parlament usvojio s ciljem podrške domaćim poljoprivrednicima. Ta mjera odnosit će se samo na hranu u maloprodajnim objektima koji godišnje imaju promet veći od dva milijuna eura.

Predsjednik Rumunijske Klaus Iohannis potpisao je danas zakon kojim se trgovine u zemlji obvezuju prodavati najmanje 51 posto lokalnih proizvoda mesa, voća, jaja i povrća.

Zakon je od danas na snazi, a u lipnju ga je usvojio Parlament s ciljem podrške domaćim poljoprivrednicima.

Ta mjera odnosit će se samo na hranu u maloprodajnim objektima koji godišnje imaju promet veći od dva milijuna eura.

Ukoliko trgovine prekrše zakon kazna je od 100.000 do 150.000 leja (od 24.600 do 36.800 dolara).

Zakon je kritiziralo Udruženje veleprodajnih poduzetnika, koje je ocijenilo kako će to dovesti do poskupljenja roba i a tisuće dobavljača ostat će bez posla. Zasad nije jasno zadovoljava li taj zakon kriterije tržišne konkurencije, zbog čega bi ga mogao osporiti Ustavni sud.

Mjera za označavanje zemlje podrijetla

Prema tekstu zakona, 51 posto voća, povrća, mesa, jaja, meda, mliječnih i pekarskih proizvoda morat će biti podrijetlom iz kratkoga lanca opskrbe, što znači od regionalnih i nacionalnih dobavljača, a utjecat će na trgovce s prometom većim od 2 milijuna eura.

Zakon također uključuje mjere za oznake zemlje podrijetla svježega i prerađenog mesa kao i određivanje roka plaćanja od sedam kalendarskih dana za svježu hranu. To znači kako će se doseg zakona proširiti izvan posebno označenih proizvoda, tvrdi Mihai Visan, izvršni direktor industrijske grupe Romalimenta.

Supermarketi koji ne udovolje ovim kriterijima bit će kažnjeni, a oni koji će to ponavljati zatvorit će se na razdoblje do šest mjeseci. Zakon je bio odobren od Zastupničkoga doma sa 293 glasa za i nijednim protiv.

Visian je rekao za FoodNavigator: Mi se u Romalimenti  slažemo s objavljenim ciljem zakona – olakšati nacionalnim proizvođačima pristup na tržište. No, ne slažemo se što je naše udruženje bilo izuzeto iz ovoga procesa i naša pozicija je suzdržana.

Na što se točno odnosi oznaka lokalnoga proizvoda nije jasno definirano. Hoće li uključivati hranu napravljenu s uvoznim sastojcima ali proizvedenu i zapakiranu u Rumunjskoj? Prema Visanu, definicija je „vrlo općenita“ i „vrlo zbunjujuća“.

Iako je Zakon usvojen upitno je hoće li Rumunjskoj proći ovakve zaštitničke mjere. Lara Skoblikov, stručnjakinja za prehrambeno zakonodavstvo i partnerica Food Comliance Internationala, kaže kako „nema sumnje“ da zakon nije u skladu s Člankom 34. Ugovora o funkcioniranju Europske unije. Njime se štiti slobodno kretanje roba unutar bloka i zabranjuju nacionalni zakoni koji olakšavaju prodaju domaćih roba ispred uvoznih.

  • Očekujem da će Komisija pokrenuti sudski postupak protiv Rumunjske. No, to bi moglo potrajati. Prije nego što Komisija krene na sud službeno će tražiti od Rumunjske da povuče zakon. U praksi se vidi kako preliminarna faza nekada traje godinama, kaže ona.

IZVOR: Agrobiz

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.