U Vodicama završeno drugo prvenstvo Hrvatske u sudoku za osnovne i srednje škole

Hrvatska Mensa u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i enigmatskim klubom Božidar Vranicki iz Splita u subotu je u Vodicama provela i posljednju, državnu razinu Sudoku prvenstva Hrvatske za osnovne i srednje škole. Među četrdeset najboljih Kadeta i Juniora Hrvatske, odlazak na Svjetsko prvenstvo u rješavanju sudoku i logičkih zadataka (WSC) sljedeće godine u Torontu osigurali su Kadeti Iva Rabar i Toni Borozan, te Juniori Tina Bratim i Fabijan Markovinović.

„Ove godine na razini Hrvatske natjecalo se 7285 učenika iz 427 škola, dvostruko više nego ranije. Čestitamo svim učenicima na sudjelovanju, sudjelovati na državnom natjecanju veliki je uspjeh. Nakon školske, regionalne i državne razine natjecanja, dobili smo svoje predstavnike koji su brojem bodova još jednom pokazali globalnu konkurentnost hrvatskog znanja i obrazovanja. Ponosni smo na svoje predstavnike i trudit ćemo se maksimalno im pomoći da se što bolje pripreme za nadolazeće svjetsko prvenstvo u Kanadi“, govori Siniša Hrga, voditelj projekta.

Ove godine na školskom natjecanju, održanom 4. studenoga, nastupilo je 1443 Juniora (srednjoškolci), 3512 Kadeta (viši razredi osnovne škole) i 2330 Bistrića (niži razredi osnovne škole). Ponajbolji su se plasirali na regionalno natjecanje, održano 26. studenoga po županijama u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Za najmlađe natjecatelje, regionalna razina je bila i završna, a najboljima su se pokazali Petar Košturjak (OŠ Dora Pejačević, Našice), Leon Mišović (OŠ Milan Brozović, Kastav), Petra Leben (OŠ Mejaši, Split) i Karlo Pjevač (III. OŠ Bjelovar).

U Vodicama su se na državnoj razini natjecali Kadeti i Juniori. Na kadetskom natjecanju postoljaši su bili: Iva Rabar (OŠ Vidikovac, Pula), Toni Borozan (OŠ Ravne njive-Neslanovac, Split) i Dora Bačani (OŠ Eugen Kumičić, Slatina).

U Vodicama završeno drugo prvenstvo Hrvatske u sudoku za osnovne i srednje škole
Najbolji Kadeti Sudoku prvenstva Hrvatske

U juniorskoj konkurenciji zlatom se okitila Tina Bratim (III. gimnazija, Split), srebro je osvojio Fabijan Markovinović (XV. gimnazija, Zagreb), a broncu Dario Vuksan (XV. gimnazija, Zagreb).

U Vodicama završeno drugo prvenstvo Hrvatske u sudoku za osnovne i srednje škole
Najbolji Juniori Sudoku prvenstva Hrvatske

Na državnom natjecanju provedeno je i ekipno natjecanje pobjedničkih timova iz regija koji su zajednički rješavali zadatak povezanih 5 sudokua, a rezultat se pribrojio zbiru osvojenih pojedinačnih bodova. Kod kadeta najbolji su bili Sesvećani (OŠ Brestje), a kod Juniora Splićani (III. gimnazija).

U Vodicama završeno drugo prvenstvo Hrvatske u sudoku za osnovne i srednje škole
Najbolji hrvatski srednjoškolci u sudoku disciplini

Sudoku, vještina kojom se testira inteligencija, potiče razvoj kognitivnih procesa poput pamćenja i razumijevanja, pospješuje stjecanje znanja, posebice proceduralnog i metakognitivnog, razvija pozitivan natjecateljski duh i razmjenu perspektiva. Cilj sudokua je ispuniti sva polja brojevima od jedan do devet. Sudoku natjecanje ovakvog tipa uključuje različite zadatke, ovisno o dobi natjecatelja – dimenzije 4×4, 5×5, 6×6, 9×9, kao i ekipne zadatke. Učenici ne smiju koristiti kalkulatore niti mobitele, čime se potiče njihova sposobnost računanja. Ako prije vremena točno riješe zadatke, natjecatelji mogu osvojiti i bonus bodove.

Osim učenika, u petak su se u revijalnom dijelu u natjecanju mogli okušati i profesori – mentori. Natjecanje su nagradama i donacijama podržali: Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split, Zagrebačka županija, Element d.o.o., Soho d.o.o., Travel Point Croatia j.d.o.o., Hoću knjigu d.o.o., enigmatski časopis Feniks, TZ Vodice, Grad Vodice, Lovrinac d.o.o. te Muzej iluzija Split.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.