Turistička sezona 2022: Čak 89% gostiju planira povratak u Hrvatsku

Istraživanje provedeno među putnicima GetByBus i GetByFerry platformi govori da se čak 89% gostiju planira vratiti u Hrvatsku, a njih 91% bi preporučilo našu zemlju kao destinaciju za odmor.

Također, 83% posjetitelja se izjasnilo zadovoljnima urednošću i sigurnošću naših gradova, a čak 93% ih je zadovoljno posjetom našim nacionalnim parkovima.

A da je turizam na putu potpunog oporavka, govore nam i podaci Državnog Zavoda za Statistiku:

“U prvih devet mjeseci 2022. u komercijalnim smještajnim objektima turisti su ostvarili 16,2 milijuna dolazaka i 85,7 milijuna noćenja…
Turistički promet pretpandemijskog razdoblja od prvih devet mjeseci 2019. još nije dostignut te je ostvareno 8,4% manje dolazaka, dok su noćenja turista manja za 1,0%.”

Rezultati našeg istraživanja te službeni podaci o dolascima i noćenjima ukazuju na to da bi 2023. godina mogla biti rekordna za hrvatski turizam.

Turistička sezona 2022: Čak 89% gostiju planira povratak u Hrvatsku
Top 10 najposjećenijih gradova

Nacionalni parkovi u Hrvatskoj nezaobilazni

Iako ih možda mnogi ne smatraju najpopularnijim ljetnim destinacijama, čak 39% od ukupnog broja ispitanika posjetilo je barem jedan od 8 hrvatskih nacionalnih parkova. Podatak koji nas nije iznenadio je taj da najveći dio otpada na Plitvička jezera i Slapove Krke.

Naime, Plitvička jezera i Slapovi Krke najposjećeniji su nacionalni parkovi u Hrvatskoj i prema našem istraživanju. Od ukupnog broja ispitanih putnika koji su posjetili nacionalni park, čak 54% otpada na NP Plitvice, a 28% na NP Krka.

Na sve ostale nacionalne parkove otpada ukupno 17%, a najmanji postotak posjetitelja ostvario je NP Sjeverni Velebit.

Općenito govoreći, čak 93% ispitanika je izrazilo zadovoljstvo posjetom nacionalnim parkovima. Za čak 6 od 8 nacionalnih parkova, posjetitelji nisu izrazili nikakav oblik nezadovoljstva.

Iako su putnici iskazali visoko opće zadovoljstvo svim parkovima, najveći postotak iznimno zadovoljnih putnika ostvarili su NP Plitvice (35%), NP Mljet (33%) i NP Paklenica (31%).

Cijene ulaznica za nacionalne parkove u Hrvatskoj trenutno se kreću između 45 i 300 kuna u srcu sezone. Taj raspon ovisi o više faktora, a dobrim dijelom i o samoj popularnosti parka.

Najposjećeniji parkovi poput Plitvica i Krke u turističkoj sezoni naplaćuju ulaznice do 300 kuna po osobi. Čak 68% posjetitelja Plitvica i 77% posjetitelja Krke smatra te cijene prikladnima za ono što parkovi nude.

Među “najskupljim” nacionalnim parkovima su i Kornati i Brijuni. Dok su cijene ulaznica za NP Brijune ocjenjene pozitivno u čak 77% slučajeva, nijedan posjetitelj nije iskazao nezadovoljstvo ulaznicama na NP Kornate.

Najniže cijene ulaznica drže nacionalni parkovi Paklenica, Risnjak i Sjeverni Velebit. Stoga ne čudi da je gotovo 100% ispitanika zadovoljno cijenama kada je riječ o ovim parkovima.

Slično je i s gužvama. Za čak 4 od 8 nacionalnih parkova niti jedan ispitanik nije imao primjedbi kada su u pitanju gužve.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.