Foto: Međimurska županija

Međimurje – Europska regija sporta 2022. – domaćin konferencije o sportskoj izvrsnosti

Međimurska županija kao Europska regija sporta 2022., prva u Hrvatskoj s tom titulom, bila je domaćin dvodnevne konferencije na temu sportske izvrsnosti europskih regija i gradova „Aktivna i zdravija Europa“, koja se od 22. do 23. studenoga održavala u Termama sveti Martin.

„Međimurska županija po mnogočemu može poslužiti kao primjer dobre prakse, prva smo regija u Hrvatskoj koja nosi titulu Europske regije sporta, i to će ući u povijest. Ovu laskavu titulu iskoristili smo na najbolji mogući način – ugostili smo brojne manifestacije, reprezentacije, promovirali sport i uključivali naše stanovnike u brojne sportske događaje. Ponosimo se dugom i bogatom sportskom tradicijom, a na 105.000 stanovnika imamo 15.000 registriranih sportaša, 400-tinjak sportskih klubova i udruga. Možemo reći da smo najsportskija županija, te mi je drago da nas je Europska komisija u tom segmentu prepoznala i da će Međimurje isticati kao primjer dobre prakse,“ rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec te istaknuo da sport kao dio turističke ponude našega kraja ima sve značajniju i zapaženiju ulogu.

Pred brojnim uzvanicima te izaslanstvima međimurskih gradova i općina, gostiju iz susjednih država, te Ministarstva turizma i sporta i Hrvatskog olimpijskog odbora član Nacionalnog vijeća za sport i dopredsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Mario Vukoja u zanimljivoj je prezentaciji sažeo podatke i parametre koji Međimurje – Europsku regiju sporta – ističu kao primjer dobre prakse.

U panel raspravi – uz moderiranje Tomice Jakopca, tajnika Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije – razmatralo se što jedna regija mora napraviti da bi stekla titulu EU regije sporta.  Govorilo se i o benefitima koje takva titula donosi regiji koja ju ima čast ponijeti.

Izaslanici Ministarstva turizma i sporta – Krešimir Šamija, ravnatelj Uprave za sport pri Ministarstvu te državni tajnik Tomislav Družak i Martina Jeričević, načelnica Sektora za potporu sporta, drugog su dana konferencije izlagali o temama vezanima uz mogućnosti financiranja sporta na lokalnoj i regionalnoj razini, predstavili Zakon o sportu, a bilo je riječi i o natječajima koji potiču lokalni sport.

Da bi se sport u nekoj regiji mogao razvijati, mora ga pratiti i sportska infrastruktura, čime se Međimurje može pohvaliti. U godini kada Međimurje nosi titulu Europske regije sporta, pokrenut je veliki ciklus izgradnje sportske infrastrukture, od revitalizacije atletske staze, sportskih igrališta, adaptacije dvorane Graditeljske škole. Osim ulaganja u sportsku infrastrukturu Međimurska županija u svojem proračunu izdvaja značajna financijska sredstva, tako je u ovoj godini izdvojila 540.000 kuna za programska područja županijskih školskih sportskih natjecanja i obuku neplivača, te čak 4.960.000 kuna za provedbu Programa javnih potreba u sportu Međimurske županije, što je još jedna potvrda značaja koji Županija pridaje razvoju sporta, sportske infrastrukture te poticanju građana da se aktivno bave sportom.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.