FOTO: Hrvatski vatrogasci uvježbali indijske kolege za nastup na natjecanjima

Prošlogodišnja uspješna organizacija svjetskog juniorskog prvenstva u vatrogasnom sportu u Čakovcu u skladu s očekivanjima pokrenula je daljnji razvoj ove vrste vatrogasnih natjecanja u Hrvatskoj. Posebni gosti tom su prilikom bili vatrogasci iz Indije, diveći se zavidnoj  spretnosti, uvježbanosti, izdržljivosti i brzini u nekoliko disciplina koje su dio svakodnevne rutine vatrogasaca. Njihovi su čelnici odmah prionuli ozbiljnim koracima za početno uvježbavanje u području vatrogasnog sporta, potraživši podršku od strane hrvatskih kolega. Rođena je pritom ideja o organizaciji određenog oblika višednevnog programa obuke, u kojem bi svoja znanja i vještine indijskim vatrogascima prenijeli hrvatski instruktori.
 

 
U organizaciji Međunarodnog trening kampa „Vatrogasni sport 2022.“, održanog krajem  srpnja ove godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, uz domaće predstavnike sudjelovalo je 39 polaznika „Indo Fire Fighter Academy“ iz Indije, dok kolege iz Senegala na žalost nisu stigle zbog tehničkih poteškoća s rješavanjem viza.

U jednotjednom programu trening kampa, sudionici su uvježbavali penjanje na toranj pomoću ljestve kukače, utrku na 100 metara s preprekama, štafetnu utrku na 400 metara s preprekama i mokru vatrogasnu vježbu. Program obuke je obuhvatio i  edukaciju o namjenski strukturiranom planu kondicijskih priprema, uvježbavanje za pojedine vatrogasne taktičke zadaće te posjete značajnim vatrogasnim subjektima u sjevernoj Hrvatskoj, uključujući Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu. Organizirani su posjeti DVD-u Ludbreg te DVD-u Sveti Đurđ, tijekom kojih su indijski kolege primili informacije o organizaciji dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj, kao oblika samozaštite stanovništva od požara i drugih nesreća, što je potpuno nepoznat pojam za goste koji su stigli iz zemlje koja broji 1,5 milijardi stanovnika.

Domaćin ovog događanja bila je Vatrogasna sportska udruga Žiškovec, uz sudjelovanje Vatrogasne sportske udruge Merhatovec, DVD-a Varaždinske Toplice, DVD-a Gornji Kućan, DVD-a Ludbreg, DVD-a Sveti Đurđ, DVD-a Karlovec Ludbreški i DVD-a Komarnica Ludbreška. Svi sudionici kampa bili su smješteni u jedinstvenim objektima Poljoprivrednog gospodarstva Geler iz Malog Mihaljevca, čiji su nedavno prošireni smještajni kapaciteti zajedno s adrenalinskim parkom predstavljali mamac za brojne domaće i strane goste. Uz njihove terene, lokacije samih treninga bile su na više mjesta u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji (ponajviše na poligonu VSU Žiškovec i VSU Merhatovec u Merhatovcu te u okviru vatrogasnog doma DVD-a Varaždinske Toplice), jamčivši zanimljiv i atraktivan program boravka za sve sudionike. Pri kraju rada kampa održano je završno interno natjecanje sudionika, a za sve njih pripremljene su i posebne diplome organizatora.

Stjepan Kovaček

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.