Prelog, uključi se u sunce!

Grad Prelog, Međimurska energetska agencija MENEA, Energetska udruga građana “Zeleni Prelog” i Zelena energetska zadruga (ZEZ) pokreću kampanju “Prelog, uključi se u sunce!” kojom će stanovnicima Preloga omogućiti informiranje i stručno savjetovanje o solarnim elektranama i solarnoj energiji za kućanstva. Ove prilike bit će dostupne u informativnom “Sunčanom dnevnom boravku” 17. i 18. svibnja 2022. te predavanju “Kako do vlastite solarne elektrane” 25. svibnja 2022. Kroz ovu kampanju Grad Prelog ujedno ispituje interes građana za ulaganjem u solarne elektrane za kućanstvo, a s ciljem kreiranja lokalnih mjera kojima će im olakšati taj proces. Svi zainteresirani građani pozvani su ispuniti prijavni obrazac za sudjelovanje u aktivnostima kampanje putem ove poveznice: https://bit.ly/SolariPrelog
 

 
 “Grad Prelog oduvijek je otvoren za inicijative koje donose boljitak života naših sugrađana. Siguran sam da će i ova inicijativa pobuditi njihovo zanimanje. Biti će zanimljivo sigurno za sve one koji žele smanjiti troškove života, a vezano uz gotovo svakodnevni rast cijena energenata. Siguran sam da će ovdje svoj interes pokazati i naši gospodarstvenici, a u ovu priču i mi smo krenuli s našim Dječjim vrtićem Fijolica te će to, ja se nadam, biti tek prva u nizu javnih ustanova i objekata koji će koristiti ovu vrstu energije”, ističe gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.

Uslijed krize u energetskom sektoru, interes za smanjenjem ovisnosti u uvozu energenata sve je veći. Kao čisti, obnovljivi izvor energije dostupan u svakom dijelu Hrvatske, solarna energija pruža priliku za energetsku neovisnost i otpornost, ali i za održiv razvoj hrvatskih gradova te uštede u kućnim budžetima građana. Ulaganje u kućnu solarnu elektranu trenutno je jedno od boljih mogućih ulaganja, koje na primjeru elektrane od 4 do 5 kW donosi godišnji prinos od 8 do 12%.

Za sve o korištenju solarne energije, administrativnom i tehničkom procesu realizacije vlastite solarne elektrane, ali i prilikama za sufinanciranja i dodatno smanjenje razdoblja povrata ulaganja, u sklopu kampanje “Prelog, uključi se u sunce!” stanovnicima Preloga na raspolaganju će biti stručni tim Zelene energetske zadruge. Zadruga je voditelj servisa Na sunčanoj strani kroz koji građanima iz cijele Hrvatske svakodnevno pruža savjetodavnu, administrativnu i tehničku podršku u donošenju odluke o ulaganju te procesu realizacije solarne elektrane za kućanstvo.

“Interes za ulaganjem u solarnu energiju u Hrvatskoj sve više raste, no brojni građani trebaju podršku u razumijevanju procesa realizacije solarne elektrane na vlastitom krovu. Tu dolazi u pomoć Zelena energetska zadruga sa servisom Na sunčanoj strani! Posebno nam je drago da u tome možemo podržati i Grad Prelog, jer smatramo da gradovi, odnosno lokalne zajednice, mogu i trebaju biti predvodnici tranzicije na obnovljive izvore energije.” izjavila je Melani Furlan, voditeljica servisa Na sunčanoj strani iz Zelene energetske zadruge.

 Svi zainteresirani Priločanci pozvani su iskoristiti priliku za informiranje i stručno savjetovanje s predstavnicima Zelene energetske zadruge u sljedećim terminima:

  • Informativni “Sunčani dnevni boravak”, 17. svibnja 2022. od 9 do 13 sati na gradskoj tržnici u Prelogu (Glavna 29, Prelog)
  • Informativni “Sunčani dnevni boravak” 18. svibnja 2022. od 13 do 19 sati na trgu ispred Doma kulture (Trg Slobode 1, Prelog)
  • Predavanje “Kako do vlastite solarne elektrane” 25. svibnja 2022. u 19,00 sati u prostoru multimedijske dvorane Muzeja Croata Insulanus (Glavna 33, Prelog 2.kat)

Prijavni obrazac za sudjelovanje u aktivnostima kampanje “Prelog, uključi se u sunce”: https://bit.ly/SolariPrelog

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.