Radionice Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije

Radionice Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije

Udruga slijepih Međimurske županije uspješno surađuje s partnerima na trogodišnjem programu „Rekrea(k)tiva“ što dokazuju provedene radionice u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije na kojima su članovi Udruge aktivno sudjelovali.

06.10.2017. godine održana je radionica pod nazivom „Važnost prevencije i otkrivanja raka debelog crijeva“ koju su vodili zaposlenici ZZJZ-a. Cilj radionice je bio upoznati sudionike s mogućnostima prevencije raka debelog crijeva, informirati ih o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva te ih na taj način motivirati za sudjelovanje u programu.

15.11.2017. godine održano je predavanje i radionica za promicanje mentalnog zdravlja pod nazivom „Depresija nije samo obična tuga“ koju je održala Diana Uvodić-Đurić iz Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje. Cilj predavanja i radionice je bio da se progovori o depresiji kao o jednom od najznačajnijih i najzastupljenijih oboljenja današnjice. Članovi su aktivno sudjelovali na provedbi radionice i razmijenili svoja iskustva.

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

S početkom nove, 2018. godine, ZZJZ organizirao je dvije radionice na temu pravilne prehrane. 12.01.2018. godine održana je radionica pod nazivom “Čimbenici rizika za bolesti srca i krvnih žila“. Članovi Udruge su se na radionici upoznali s glavnim čimbenicima rizika za bolesti srca i krvnih žila, izmjerili kolesterol, trigliceride i šećer u kapilarnoj veni, krvni tlak te pokazatelje uhranjenosti. Također, analizirali su sastav tjelesne mase i ispunili Upitnik za procjenu tipa II šećerne bolesti. Nakon izvršenih mjerenja, članovi su razgovarali s liječnicima  i drugim zdravstvenim djelatnicima o poželjnim vrijednostima izmjerenih parametara  te su dobili savjete o pravilnoj prehrani , tjelesnoj aktivnosti i o zdravom stilu života. 14.02.2018. održano je drugo predavanje na temu pravilne prehrane pod nazivom „Važnost pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti za unapređenje zdravlja, prevenciju i kontrolu kroničnih nezaraznih bolesti“ na kojem su članovi dobili dodatne savjete i upute kako održati i poboljšati svoje zdravlje.

Radionice Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije

Ove radionice, kao i ostale aktivnosti za odrasle programa „Rekrea(k)tiva“ utječu na prevenciju institucionalizacije članova Udruge, potiču druženje i uključivanje u sve segmente društvenog života. Također, članovima je pružena i psihosocijalna pomoć kako bi oni stvorili pozitivnu sliku o sebi i prepoznali svoje mogućnosti. Samim time, jača se njihovo samopouzdanje, tjelesno i mentalno zdravlje i psihosocijalni razvoj.

Trogodišnji program „Rekrea(k)tiva“ financiran je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.