Foto: Profimedia

U sve nove aute u EU stiže uređaj za blokiranje prebrze vožnje

Prema izvješću, svi novi automobili trebali bi biti opremljeni limiterima brzine, kako bi bili u skladu s novim propisima Europske unije. Ministri će uskoro najaviti brojne nove mjere sigurnosti vozila, od kojih će neki smanjivati snagu motora ako vozači prijeđu određenu brzinu, izvještava Daily Telegraph, a prenosi Jutarnji.

Tehnologija, nazvana “inteligentna pomoć pri brzini”, ovisi o GPS praćenju i kamerama na vozilu, a dužnosnici EU su je ranije opisali kao “veliki korak naprijed” što se tiče sigurnosti na prometnicama. Zastupnik britanskog parlamenta Craig Mackinlay, koji je predsjednik parlamentarne skupine Fiar Fuel UK Motorists and Hauliers, rekao je da prijedlozi zvuče “vrlo nekonzervativno”.

“Ovo će potpuno uništiti tržište luksuznih automobila, a mislim da toliko aspekata kampanje protiv vozača sada dolazi do izražaja”, rekao je. “Ovo je samo još jedan Big Brother u kokpitu. Vidjet ćemo više ovoga ako krenemo u smjeru određivanja cijena cesta. Mislim da ljudi nisu razmišljali o aspektima slobode svega ovoga. Samo zvuči vrlo nekonzervativno”.

Neki proizvođači poput Forda i Citroena već su počeli koristiti tehnologiju ograničavanja brzine u svojim vozilima. Edmund King, predsjednik AA-a, rekao je da bi ograničenja brzine na cestama trebala biti vrlo točna na digitalnom sustavu kako bi se osiguralo da nema problema. “Ograničenja brzine moraju biti potpuno točna jer automobil reagira na ograničenje brzine. Ako imate pogrešno ograničenje brzine u digitalnom sustavu, to bi vas moglo usporiti na pogrešnu brzinu ili vam omogućiti da ubrzate do pogrešne brzine”.

Ministarstvo za promet (DfT) priopćilo je da nisu donesene odluke o tome koje će sigurnosne propise UK slijediti. Glasnogovornik je dodao: “Odlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a pruža nam platformu za kapitaliziranje naših regulatornih sloboda.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.