Vraćaju se prijemni ispiti za upis u srednju školu!

Na javno savjetovanje jučer je upućen prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole.

Najveća je promjena u tome da će sve srednje škole koje to žele moći uvesti i provoditi prijemne ispite bez posebnih uvjeta kakvi su se zahtijevali do sad.

“Srednje škole mogu provoditi provjere posebnih znanja iz nastavnih predmeta: Hrvatskoga jezika, Matematike, prvoga stranog jezika te nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim programima obrazovanja od kojih su dva propisana Popisom predmeta posebno važnih za upis, a jedan koji samostalno određuje srednja škola od obveznih nastavnih predmeta koji se uče u osnovnoj školi”, navodi se u prijedlogu izmjena i dopuna.

“Školama je i dosad bilo omogućeno provoditi prijemne ispite, ali im je otegotnu okolnost predstavljalo to što su morale dokazati da su u prethodnoj školskoj godini upisale kandidate s ukupnim brojem bodova u rasponu od 4 posto maksimalnog broja mogućih bodova te su zahtjeve za uvođenje prijemnog ispita trebale podnijeti puno ranije, odnosno najkasnije do kraja prvog polugodišta”, objašnjavaju iz MZO-a za Slobodnu Dalmaciju.

Ovo su nova pravila

Broj bodova iz prijemnog ispita povisuje se s 5 na 10, što znači da će nositi puno veću težinu nego ocjene iz uspjeha u osnovnoj školi. To znači da će i učenici s nižim prosjekom moći preskočiti superodlikaše na ljestvici i upisati srednju školu ispred njih.

“Ako dva ili više kandidata na zadnjem mjestu ljestvice poretka imaju isti ukupan broj bodova iz zajedničkog i dodatnog elementa vrednovanja, upisuje se onaj kandidat koji je ostvario veći broj bodova iz provjere posebnih znanja.

Ako dva ili više kandidata na zadnjem mjestu ljestvice poretka imaju isti ukupan broj bodova iz zajedničkog i dodatnog elementa vrednovanja i imaju isti broj bodova iz provjere posebnih znanja, upisuje se onaj kandidat koji ostvaruje pravo na poseban element vrednovanja.

Ako dva ili više kandidata na zadnjem mjestu ljestvice poretka imaju isti ukupan broj bodova iz zajedničkog i dodatnog elementa vrednovanja i imaju isti broj bodova iz provjere posebnih znanja te ostvaruju pravo na poseban element vrednovanja, upisuju se svi kandidati”, navodi se.

Dodatni bodovi

Druga je novina da se ukida dodatni bod za učenike sa zdravstvenim teškoćama i one koji žive u otežanim uvjetima obrazovanja. Taj bod se pretvara u prednost pri upisu u slučaju kada dva ili više kandidata imaju izjednačen broj bodova iz elemenata koji se boduju za upis.

Pravo na jedan dodatni bod ostaje samo djeci bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi prema zakonu koji uređuje socijalna skrb (djeca iz domova za nezbrinutu djecu ili iz udomiteljskih obitelji), dok svima prethodno navedenima umjesto jednog boda ostaje pravo prednosti upisa. Pravo na dva dodatna boda ostaje i djeci Romima.

Pravo na dodatne bodove i dalje će imati djeca koja su postigla izvrsne rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima iz znanja i sporta. Tako svima koji su na natjecanjima iz znanja, na državnim i međunarodnim natjecanjima u nekome od 5. do 8. razreda osnovne škole kao pojedinci ostvarili prvo, drugo i treće mjesto i dalje ostaje pravo na izravan upis, dok oni koji su bili prvi kao članovi skupine mogu računati na četiri dodatna boda, drugi kao članovi skupine na tri dodatna boda, treći u tom slučaju imaju pravo na dva dodatna boda, dok samo sudjelovanje na državnim i međunarodnim natjecanjima iz znanja nosi jedan dodatni bod.

Sportaši, to jest učenici koji su od 5. do 8. razreda osnovne škole na natjecanjima školskih sportskih društava kao članovi ekipe osvojili prvo mjesto, mogu računati na tri dodatna boda, drugo mjesto na dva, a treće mjesto na jedan dodatni bod.
 

 
Minimalni bodovni prag

Uvodi se i novost da će škole koje postavljaju minimalni bodovni prag za upis taj prag utvrđivati samo za ocjene iz osnovne škole.

“Utvrđeni minimalni bodovni prag odnosi se isključivo na zajednički element vrednovanja, to jest ocjene iz osnovne škole. Time se postiže ravnopravnost među svim učenicima koji sada moraju imati minimalni broj bodova iz ocjena, a ne zbroj bodova na temelju svih elemenata koji se boduju, kao što je bilo dosad”, objašnjavaju iz MZO-a.

Dakle, kandidati koji se žele upisati u željeni srednjoškolski program neće moći biti ni rangirani ako im ocjene iz osnovne škole nisu udovoljile minimalnom bodovnom pragu za upis.
 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.