Je li do otoka ili do ljudi?

Gorkić Taradi
Gorkić Taradi – Konobar s olovkom
Facebook | Twitter | Instagram | TikTok

Drugi dan mog odmora na Pagu, otoku s kojim sam vezan na više načina. Na njega dolazim i ljeti i zimi (mada zimi obično na sprovod) pa znam razliku života ljeti i zimi. Bih li mogao živjeti stalno na ovdje? Iskreno, nisam siguran! Pa i rođeni Pažani odlaze živjeti drugdje, uglavnom u Rijeku ili Zagreb.

Priznajem da sam po nekim mjerilima razmažen, ja sam u Čakovcu naučen da mi je uglavnom sva potrebna liječnička skrb na dohvat ruke, kulturni događaji su mi pred nosom i ma koliko Čakovec bio mali ipak ne poznaje svak svakoga mada i u Čakovcu svatko zna sve o svakome.

No u Čakovcu sam naučen da kad negdje postavim pitanje dobijem i odgovor, mislim na suvisao odgovor, bez slijeganja ramenima i flegmatičnosti. I naučen sam da su zaposlenici u radno vrijeme na svom radnom mjestu .

To se za otok baš ne može reći (govorim o svojim iskustvima na otoku Pagu). Najnoviji slučaj vidio sam jučer. Starija žena u ponedjeljak poslije podne pala i slomila ruku. Vozi je njen muž, dide, naravno isto stariji čovjek u Zadar na slikanje gdje su joj stavili i gips.

Jučer me pita on da pogledam nalaz i dogovorimo se da ga vozim u Novalju kod njihove liječnice. Sreća pa je u istom objektu i Dom zdravlja i Hitna pomoć i ljekarna. I to je sve od sreće, dalje je muka.

Vrata gdje se ulazi u ambulante zaključana,  nigdje zvona, nigdje nikoga. Piše na vratima da je jedna liječnica na godišnjem odmoru, da kronični bolesnici lijekove mogu podići u ljekarni, ostali neka se jave ili zamjeni (koje nema u ambulanti) ili na HMP. Odemo mi na HMP, pogleda me liječnica kao da sam pao s Marsa i kaže da oni ne daju uputnice iako je tamo na vratima pisalo da se za takve potrebe javiti na HMP. Nakon dugotrajne potrage naiđem na medicinsku sestru te druge dežurne liječnice koje nema pa je valjda automatski i ta medicinska sestra mislila da ni ona ne treba biti u ambulanti pa je malo otišla okolo po kavama. Tu sam nakon objašnjavanja i objašnjavanja trebao inzistirati da pogleda nalaze iz Zadra da bi mi svisoka rekla, ono u stilu kako ja to ne znam, da je tu već interna uputnica za pregled. OK, kažem ja, dajte recept za neki lijek protiv bolova.

Pa kupite bilo koji u apoteci! – odgovori ona.

Ma nemoj, samo da ti ne moraš na svoje radno mjesto! Starica ima zdravstveno osiguranje, socijalnu penziju i zašto bi kupovala lijek??? Izvolite mrdnuti guzicu i dati joj recept za lijek!

E, zbog takvog ponašanja mi je jasno zašto ljudi odlaze s otoka i jasno mi je zašto ne bih mogao doći tu stalno živjeti!

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

One thought on “Je li do otoka ili do ljudi?

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.