Vapaj basni – bojanka koja ushićuje i zabrinjava istovremeno

Ono što je izgledalo kao samo još jedan literarni natječaj udruge Mlada pera u nizu završilo je ovacijama, ali i vapaju.

Radi se o natječaju Basna je priča prava jer životinja mudrost progovara! Nakon završetka natječaja žiri je odabrao 92 basne, uključujući i one najkreativnije basne u kojima su mladi basnopisci uspješno spojili životinje s ljudskim osobinama, a koje istovremeno vežemo i uz  životinje odabranim u nagrađenim basnama i poslane moralne pouke ili poslovice, koje su objavljene u bojanci Vapaj basni.

Ono što čudi je da ova bojanka ima pogovor, a ako pratite redovito rad udruge Mlada pera i upoznati ste sa svim što je do sada izašlo u njenoj nakladi znate da je to prvi put te vjerojatno ima svoj razlog.

U svim prethodnim predgovorima zbornika dječjih radova izraženo je oduševljenje članova udruge odazivom i brojem pristiglih literarnih radova, timskim radom djece i roditelja, učenika nižih i viših razreda, cijelih razreda pa čak i cijele škole.

I ovaj put su u udruzi oduševljeni brojem pristiglih basni, zapravo imaju rekordan broj: čak 283 basne su Vapaj basni - bojanka koja ushićuje i zabrinjava istovremenoprispjele na natječaj! Samo što ovaj put uz oduševljenje  izražavaju i zabrinutost; i stoga pogovor nakon što se pročitaju odabrane basne!

Napisati basnu nije tako jednostavno kao što se čini, nije dovoljno samo životinjama dati moć govora,  likovi u basnama, pogotovo oni koji se često pojavljuju, utjelovljuju ljudske osobine koje se smatraju poželjnima, ili nepoželjnima, a koje se u basni obično žele pohvaliti ili pokuditi.

U natječaju “Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara!” udruga Mlada pera dala je priliku najmlađim autorima da u formi basne izraze vlastite pouke i mudrosti bile one upućene roditeljima, učiteljima, ili sebi samima te možda lakše progovore o temi ili problemu koji je za njih bitan.

Oni očito i jesu progovorili o onome što im je bitno i ukazali su na probleme, jer kako inače protumačiti da je u preko 15% pristiglih radova prisutno nasilje, u nemalom broju čak nasilje najgoreg oblika? Basne šalju poruke o problemima u pubertetu, nasilju zbog različitosti, nasilju zbog drugačijeg stava, mišljenja, izražavanja, ukazuju da roditelji nemaju vremena za djecu…djeca ne vide drugačije rješavanje problema nego nasiljem, prihvaćajući nasilje kao opravdan i jedini izlaz!

Vapaj basni - bojanka koja ushićuje i zabrinjava istovremenoI zbog toga je naslov ove bojanke upravo takav kakav je: Vapaj basni!

Basne u ovoj  bojanci stoga su u prvom redu poučne za roditelje i sve odrasle, ali i za stariju braću, sestre pa čak i šefove. Odlične ilustracije za basne, ali i tekstualni izgled bojanke s čak 104 stranice A4 formata napravio je Goran Radiković.
Bojanka je sufinancirana sredstvima Grada Čakovca pa je našla svoje mjesto na policama Knjižnice Nikola Zrinski Čakovec i Osnovne škole Ivanovec, ali i knjižnicama i domovima diljem Hrvatske.
Želite li svoj primjerak bojanke/slikovnice Vapaj basni možete ga naručiti u Knjižari udruge Mlada pera, a u kratkom videu pogledajte što dobivate:

 

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.