Ilustracija: Goran Radiković

Mlada pera i 2020. godina međusobno su se izazivali

2020.godina bila je zahtjevna za sve; i za ljude i za ustanove i za udruge pa tako i za udrugu Mlada pera no ipak su zahvaljujući upravo vama ostvareni svi ciljevi, rečeno radničkim žargonom ne samo da je ostvarena norma nego je napravljen i prebačaj! No krenimo nekim redom!

11.02.2020. godine u Knjižnici i čitaonici Šenkovec održana je promocija zbornika Mozaik poezije i proze u nakladi Udruge Mlada pera. Učenici 2. razreda OŠ Petar Zrinski Šenkovec Hrvoje Levatić, Neo Varga, Lea Vidović, Josip i David Kovačić, Klara Pongrac, Ana Lukić, Zita Pokrivač, Lucija Halabarec, Viktor Zadravec, Janko Hajdarović i Abel Kolarić čitali su pjesme ambasadorice Udruge Mlada pera Gite Radiković.

Filip Vinko, učenik 4. razreda Umjetničke škole Miroslav Magdalenić Čakovec, pod mentorstvom profesora gitare  Marka Žerjava izveo je skladbe  Kapljice i Everyday Blues. Svoje radove pročitali su još Leon Kuzma i mama Martina iz Vukanovca, Lucija Mesarić, Antonija Jaklin i Hana Tomašić iz OŠ Gornji Mihaljevec te Petra Kerman iz Lopatinca.

Mozaik poezije i proze

Među  gotovo 200 različitih programa knjižara, antikvarijata, svih vrsta knjižnica, osnovnih i srednjih škola, vrtića, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca i ustanova „prijatelja knjige“ iz svih dijelova Hrvatske obilježavanju Noći knjige 23.04.2020. godine pridružila se i Udruga Mlada pera . 114 radova objavljivano je od ponoći 23.04. do 04:30 ujutro 24.04., svakih 15 minuta jedan literarni rad!
114 radova koji su bili kristalno jasni, koji nisu govorili o našima i vašima nego su govorili o nama!
Više od 30 mladih autora između 8 i 18 godina govorilo je o nama, o toleranciji, o ljubavi, o Zemlji, o ljepoti življenja, o sreći. Da, spominjali su tugu, žalost, nesreću, ali kao nešto prolazno što nas uči i čini boljima.

Najzahtjevniji projekt u 2020. godini bio je projekt Tajne priče Zmajčeka Pozojčeka.

Udruga Mlada pera objavila je sedam priča o Zmajčeku Pozojčeku u kojima kroz kreativan i djeci prihvatljiv način podučava i o povijesti Međimurja i Čakovca, zemljopisnim karakteristikama, upoznaje i djecu i odrasle s turističkim atraktivnostima prvenstveno Čakovca, a sve kroz simpatičan lik Zmajčeka Pozojčeka, a od osnovnoškolaca je zatraženo da istražuju o povijesti svog kraja, nekog običaja, nekoj legendi i zatim otkriveno kreativno prikažu u priči sa Zmajčekom Pozojčekom.
Očito su djeca željna literarnog stvaranja, ali i istraživanja o svom kraju i privukao ih je ovaj natječaj, zapravo ne samo djecu nego i odrasle, jer kako drugačije protumačiti činjenicu da najmlađa autorica Mirta Levatić ima 5 godina, a najstariji Goran Radiković 40 godina. Naravno oni nisu bili u konkurenciji za nagradu, ali su zaslužili svoje mjesto u slikovnici. Bilo je predviđeno da u slikovnici bude dvadesetak priča no Zmajček Pozojček je odlučio da ih bude 44! Svih 44 autora dobilo je svoj primjerak slikovnice.

Udruga Mlada pera odabrana je i da organizira prvi Dječji Zrinski Art Festival u sklopu 5. Zrinski Art Festivala.  Za predviđena četiri dana trajanja pripremljeno je 8 radionica za djecu plus crtaonice, ali na kraju epidemiolozi iz ne baš jasnih razloga nisu dali zeleno svjetlo. Zbog toga je 5. rujna kad je trebala biti promocija slikovnice predsjednik udruge Mlada pera Gorkić Taradi zajedno sa Zmajčekom Pozojčekom podijelio slikovnice Tajne priče Zmajčeka Pozojčeka i bilježnice s motivima slikovnice djeci koja su se zatekla na Trgu Republike u Čakovcu. 100 slikovnica i 50 bilježnica za stotinjak djece pomogao je podijeliti i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

podjela_slikovnice_23
Podjela slikovnice Tajne priče Zmajčeka Pozojčeka 05.09.2020. u Čakovcu

Da bi slikovnica uopće ugledala svjetlo dana ogroman doprinos dali su ambasadori udruge za 2020. godinu Martina i Goran Radiković. Uz 10.07. kad je rođendan Udruge Mlada pera odredili smo još jedan važan datum, a to je 28.09. – Dan ambasadora udruge Mlada pera.
Nakon prve godine postojanja Udruga Mlada pera odlučila je svake godine na neki način nagraditi/pohvaliti/istaknuti pojedince i škole koji su dali poseban doprinos razvoju i promociji Udruge te literarnom stvaranju mladih. Naravno da nam je draga svaka suradnja i cijenimo svaki literarni rad no uvijek netko na neki način odskače pa dobivanje titule Ambasadora/ice Udruge Mlada pera ili Izvora literarnog izražavanja mladih može samo biti pozitivan motiv. Ambasadorima su do sada proglašeni Luka Prgić PRGA, mladi reper iz Bjelovara i  Gita Radiković iz Šenkovca. Oboje su opravdali svoju titulu ambasadora, posebno je mala Gita shvatila svoju titulu vrlo ozbiljno. Uz Gitu, jako veliku pomoć udruzi Mlada pera ove godine su dali i njeni roditelji, Martina i Goran Radiković: i u organizaciji promocije zbornika Mozaik poezije i proze, reklamiranju Udruge, besplatnim ilustracijama, pridobivanju sponzora i donatora, literarnim sudjelovanjima itd. itd i zato su baš oni, Martina i Goran Radiković proglašeni ambasadorima udruge Mlada pera. Goran Radiković posebno se još aktivirao i kajkavskom poezijom za Kajkafski kotek na portalu Međimurje info. Jednostavno, cijela obitelj Radiković se zarazila udrugom i pomaže i promovira udrugu.

Martina i Goran Radiković

Izvorom literarnog izražavanja mladih za 2020. godinu proglašava se PŠ Veliki Poganac. Očito je da učenici vole literarno stvaralaštvo, vrlo su vješti u njemu i to uz zalaganje i podršku svojih nastavnika/ca, posebno učiteljice Marine Levak.

Do sada su za Izvor literarnog izražavanja mladih proglašene OŠ Šijana iz Pule, međimurska OŠ Gornji Mihaljevec i PŠ Jablan.

Sa zadnjim danom 2020. godine završio je i natječaj Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju! Udruga Mlada pera financirat će zajedničku knjigu troje mladih autora starosti između 8 i 18 godina! Jedan autor dobiva svoju trećinu s poezijom, druga trećina ide autoru proze, treća trećina je naravno vrtuljak poezije i proze!

104 autora poslalo je 632 rada u želji da oni dobe svoju prvu knjigu. Tijekom siječnja 2021. godine žiri će odabrati tko su tri sretnika/ce!

Možda će se nekima učiniti nevažno i svakako je važnije osigurati kamp kućice onima koji s djecom još spavaju u autima, ali djeci treba malo i recimo to tako razbibrige da se barem nakratko osjete ipak samo djecom; zato nas je razveselila informacija da su neki primjerci slikovnice Tajne priče Zmajčeka Pozojčeka dani djeci s područja Petrinje i da su im lica živnula i uhvatila se i bilježnica da odmah crtaju Zmajčeka Pozojčeka! Sad su barem nakratko samo djeca s maštom!

*********************************INTERMEZZO**********************************

Donirajte Udrugu Mlada pera

*************************************************************
Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.