Foto: Profimedia

Turska bijesni: SAD istrebljenje Armenaca u Otomanskom carstvu i službeno nazvale genocidom!

Bijela kuća objavila je izjavu američkog predsjednika Joea Bidena u kojoj je masovno istrebljenje Armenaca u Otomanskom carstvu 1915.-1922. nazvao genocidom.

“Svake godine na ovaj dan prisjećamo se života svih onih koji su umrli tijekom armenskog genocida u osmansko doba i ponovno se obvezujemo spriječiti ponavljanje takvih zločina. Počevši od 24. travnja 1915., nakon što su osmanske vlasti uhitile (predstavnike) armenske inteligencije i vođe (armenske) zajednice u Carigradu, milijun i pol Armenaca deportirano je, ubijeno ili poslano u smrt u kampanji istrebljenja. Odajemo počast žrtvama Metz Yegherna kako strahote onoga što se dogodilo nikada nisu nestale iz povijesti. I sjećamo se, da budemo budni protiv nagrizajućeg utjecaja mržnje u svim njezinim oblicima. Većina onih koji su preživjeli bili su prisiljeni tražiti nove domove i novi život širom svijeta, uključujući Sjedinjene Države. Snagom i elastičnošću armenski je narod preživio i obnovio svoju zajednicu. Tijekom desetljeća armenski doseljenici obogatili su Sjedinjene Države na bezbroj načina, ali nikada nisu zaboravili tragičnu priču koja je na naše obale dovela toliko njihovih predaka. Poštujemo njihovu povijest. Vidimo ovu bol. Potvrđujemo priču. Činimo to ne da bismo optužili, već da bismo osigurali da se ono što se dogodilo više nikad ne ponovi. Danas, dok žalimo za izgubljenim, okrenimo pogled i prema budućnosti – svijetu koji želimo izgraditi za svoju djecu. Svijet neokaljan svakodnevnim porocima fanatizma i netrpeljivosti, u kojem se poštuju ljudska prava i u kojem svi ljudi mogu dostojanstveno i sigurno živjeti. Potvrdimo našu zajedničku odlučnost da spriječimo buduće zločine bilo gdje u svijetu. Potražimo i ozdravljenje i pomirenje za sve ljude svijeta.“

Ovaj, već ranije najavljivan potez američkog predsjednika, koji je uslijedio samo dan nakon što je s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Edoganom telefonski prvi put razgovarao po preuzimanju svoje dužnosti (prije toga Biden je obavio telefonske razgovore s više od 50 vođa svjetskih država što ukazuje na to što Biden misli i o Erdoganu i o ukupnom stanju američko-turskih odnosa) i s njim dogovorio susret na predstojećem summitu NATO saveza u Bruxellesu kada će razgovarati o svim aspektima međusobnih odnosa, izazvao je burne negativne reakcije u Turskoj.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu objavio je na svom Twitteru:

“U potpunosti odbacujemo ovu izjavu koja se u potpunosti temelji na populizmu. Nećemo ni od koga uzimati lekcije iz naše povijesti.”

Istodobno je naglasio da se “riječi neće mijenjati i neće prekrajati povijest”.

Prema jučerašnjim navodima Reutersa, američki veleposlanik u Ankari pozvan je u tursko Ministarstvo vanjskih poslova. Zamjenik turskog ministra vanjskih poslova kazao je američkom veleposlaniku da izjava Sjedinjenih Država nema pravnu osnovu i da je Ankara “odbija, smatra neprihvatljivom i najoštrije osuđuje”.

Azerbajdžansko Ministarstvo vanjskih poslova 24. travnja objavilo je izjavu u svezi priznanja genocida nad Armencima 1915.g. genocidom od strane američkog predsjednika Joea Bidena. U njoj se posebno naglašava kako Baku smatra neprihvatljivim “krivotvorenje povijesti”, kao i pokušaje “prekrajanja povijesti” i korištenja toga kao politički pritisak.

Azerbajdžansko MVP smatra da se “tim pitanjem ne bi trebali baviti političari, već povjesničari”.

U subotu je, kako je izvijestio službeni Baku, održan telefonski razgovor između predsjednika Azerbajdžana i Turske Ilhama Alijeva i Recepa Tayyipa Erdogana . “Tijekom telefonskog razgovora šefovi država osudili su izjavu američkog predsjednika Joea Bidena o armenskom genocidu”, priopćila je služba za medije azerbajdžanskog predsjednika.

S druge pak strane armenski premijer Nikol Pašinjan priznavanje genocida nad Armencima od strane Sjedinjenih Država nazvao je nužnom porukom međunarodnoj zajednici.

Geopolitika podsjeća: turska vlada priznaje činjenicu masovne smrti Armenaca, ali se protivi uporabi izraza “genocid” i smatra da je broj žrtava, na kojem armenska strana inzistira, previsok. Prema Ankari, smrt Armenaca nije rezultat tadašnje svrhovite vladine politike, već posljedica građanskog rata u Otomanskom Carstvu, čiji su Turci također bili žrtve. Ovaj Bidenov potez definitivno će dovesti do jačanja ionako snažnog anti-amerikanizma unutar turske javnosti i društva, naraslog nakon pokušaja vojnog puča u srpnju 2016. godine i brojnih nesuglasica dviju država po pitanju Sirije i tamošnjih kurdskih vojnih organizacija.

Treba također podsjetiti da je Rusija priznala genocid nad Armencima još 14. travnja 1995. godine, kada je Državna duma Ruske Federacije jednoglasno usvojila izjavu “O osudi genocida nad armenskim narodom 1915.-1922.”

Nakon Bidenovog poteza Turska se dovodi u neugodnu poziciju s obzirom na brojne građanske tužbe od strane armenskih potomaka, žrtava spomenutog genocida, koje su u SAD-u već ranije pokrenuli parnice za naknade šteta zbog od strane Turske, kao nasljednice Otomanskog carstva. Nakon službenog američkog priznanja te će tužbe biti vjerojatno još masovnije i, što je važnije, sada će u SAD-u imati i službeno uporište po pitanju činjenične tvrdnje da se radilo o genocidu.

*********************************INTERMEZZO**********************************

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.