2019. godina bila je godina ponosa za Udrugu Mlada pera

Udruga Mlada pera i 2019. godinu ispunila je onim zašto je i osnovana: poticanjem djece na  literarno stvaralaštvo!

Cijelu godinu na portalu Top generacija objavljivani su literarni radovi mladih autora – čak 174 literarna rada i u poeziji i prozi objavljeni su prošle godine!

Prvi razredi OŠ Petra Zrinskog u Zagrebu sa svojim su učiteljicama Evom Katičić-Jularić, Anom Drakulić i Lidijom Čavka 11. travnja 2019. sudjelovali u predstavljanju slikovnice Vitezovi Proljetne livade u čijem su stvaranju svojim tekstovima pomogli i učenici te škole, polaznici Literarne skupine te njihovi suradnici, učenici nižih razreda.  Slikovnica je rezultat istoimenog natječaja provedenog na kraju 2018. godine.

01.04.2019. – 30.09.2019. godine proveden je natječaj Različitim jezicima na istome putu.

I dok smo uživali u toploj jeseni punoj šarolikih boja žiri je iz šarene palete radova pristiglih na natječaj Različitim jezicima na istome putu odabrao tri koja su ga se najviše dojmila. Posebno oduševljenje izazvala je činjenica što je među autorima bio podjednak broj onih koji su sudjelovali i na prijašnjim natječajima i onih koji su se prvi put prijavili sa željom da se njihovo literarno stvaralaštvo  javno objavi, naravno uz suglasnost roditelja. To znači da Udruga Mlada pera uspijeva zadržati interes mladih literata i privući nove mlade spisateljske nade.

Nevjerojatno je kako iz tih osnovnoškolskih glava uspije izaći toliko zrela misao i mudrost sažeta u jednoj pjesmici ili jedan cijeli krimi roman s neočekivanim zapletima, ali ta krimi priča upozorava i na neke tabu teme koje se ustručavamo uopće i spomenuti, kao recimo silovanje.

Takvu krimi priču, Otmičar iz sjene, poslala je Valentina Crnčec, učenica 7. razreda OŠ Čazma i njome osvojila Brončano pero, majicu s logom natječaja i 500,00 kn.

Svojom pjesmom Dan i noć  Gita Radiković, učenica 2. razreda OŠ Petar Zrinski Šenkovec, opisala je povezanost dana i noći, Sunca i Mjeseca, mladića i djevojke, različitosti koje ne mogu jedna bez druge i samo zajedničkim postojanjem čine cjelinu. Nadamo se da će Srebrno pero, majica s logom natječaja i 750,00 kn biti poticaj za nova stvaralaštva.

Ljubav obično prikazujemo crvenim srcem, a opisujući crvenu boju svoju iskrenu ljubav prema kajkavskom jeziku opisala je Dina Borček, učenica 4. razreda OŠ Ljubešćica. Za svoju pjesmu naslova, a kako drugačije nego Črleno (Crveno), u njeno vlasništvo odlazi Zlatno pero, majica s logom natječaja i 1.000,00 kn.

Zatim je u periodu  01.05.2019. – 31.10.2019. godine proveden natječaj Koja je dobitna kombinacija! koji je bio  pun pogodak! Naime, na natječaju su traženi zajednički radovi roditelja i djece ili da svatko napiše svoju priču ili da dijete opiše neki događaj viđen iz svog kuta, a roditelj iz svoga.  Imali smo zaista sve moguće kombinacije s djetetom, bakom, mamom, tatom, ali i cijele obitelji, a priče su plod  literarnog druženja obitelji. Imamo priče svih članova obitelji pa novinarske grupe osnovne škole u koju su se za ovaj natječaj privremeno uključili i roditelji…uspjeli smo potaknuti interes o literarnoj suradnji djeteta i roditelja i to nas u Udruzi Mlada pera čini izuzetno sretnim i ponosnim!

Posebno veseli i što su se svi učenici Područne škole Jablan odazvali na natječaj zajedno sa svojim roditeljima i zato je ta škola ponijela titulu Izvora literarnog izražavanja mladih za 2019. godinu!

Udruga Mlada pera odlučila je svake godine na neki način nagraditi/pohvaliti/istaknuti pojedinca u njegovom literarnom stvaralaštvu jer smatramo da samom svojom povećanom aktivnošću u literarnom izražavanju promovira taj način kreativnosti i prema drugima. Pojedincima se dodjeljuje titula  Ambasadora/ice Udruge Mlada pera, a  za 2019. godinu titula Ambasadorice Udruge Mlada pera dodijeljena je  Giti Radiković, učenici 2.a razreda  OŠ Petar Zrinski Šenkovec. Mladoj ambasadorici Udruge zbog izuzetne kreativnosti bit će u zborniku posvećen poseban Gitin kutak!

U moru dobrih radova teško je bilo odabrati najbolje iako je Zlatno pero dodijeljeno jednoglasno i dobitna kombinacija je kći i tata odnosno Mia Butorac i tata Alen iz Kastva. U jednoj priči oni se izmjenjuju u prepričavanju neobično običnog dana  viđenog očima djeteta i očima roditelja. Vrlo nadahnuto!

Srebrno pero odlazi kombinaciji sin i mama na Cres: Nikoli Toiću i mami Marti. U vrlo živopisnoj priči, preko maštovitih likova triju vila, sin i mama ukazuju na problem zagađenja prirode koji ima utjecaja i na djecu i na odrasle.

I Brončano pero odlazi kombinaciji sin i mama u Vukanovec, točnije u Zanjkovu grabu , a ta kombinacija su Leon Kuzma i mama Martina. Priča je to u kojoj sin i mama razgovaraju o tome kako je  Zanjkova graba gdje žive dobila ime.

To su priče u kojima se maksimalno vidi suradnja djeteta i roditelja, zajednički rad, a Udruzin cilj je bio upravo maksimalno potaknuti taj zajednički rad.

U petak, 27.09.2019. godine na Međimurskoj večeri udruga Mlada pera predstavljena je i gostima LifeClass Termi Sveti Martin. Uz predsjednika udruge Taradi Gorkića udrugu su predstavili Hrvoje Levatić, učenik 2. razreda OŠ Petar Zrinski, Šenkovec, zatim Niko Luburić, učenik 6. razreda OŠ Ivan Goran Kovačić  Sveti Juraj na Bregu i Nikica Luburić, učenica 1. razreda Ekonomske i trgovačke škole Čakovec te Leona Novak, učenica 3. razreda OŠ Gornji Mihaljevec zajedno sa svojom mentoricom Lidijom Novak Levatić, prof.
Leona Novak i njen brat Filip dobitnici su Srebrnog pera natječaja “Vitezovi proljetne livade” pa je ona s ponosom pokazivala svoju priču u istoimenoj slikovnici dok su Hrvoje, Niko i Nikica bili zauzeti predstavljanjem zbornika Različitost je najzanimljivija boja života i Top generacija, oba u nakladi udruge Mlada pera.

Nije ponestalo ni pitanja gostiju hotela, a kako su gosti i izvan granica Hrvatske mladi su dokazali je literarno stvaralaštvo međunarodni kod razumijevanja pa pouzdano znamo da će neke slikovnice završiti i u Francuskoj.

Bila su tu i gostovanja na VTV, TV SRCE, Radio 1, Radio HRČAK uz cjelogodišnje praćenje rada Udruge i lokalnih i nacionalnih medija.

2019.godina nesumnjivo je nastavila ritam iz 2018. godine, ali i dala putokaze za rad Udruge Mlada pera u 2020. godini!

Gorkić Taradi

predsjednik Udruge Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.