Foto: Profimedia

Bjelorusija: Policija će odsad moći koristiti oružje tijekom prosvjeda

Zapadne zemlje nametnule su sankcije bjeloruskim dužnosnicima koje optužuju za izbornu prijevaru i zlostavljanje prosvjednika

Bjeloruska policija moći će ubuduće koristi oružje na ulicama, ako bude potrebno, u odgovoru na masovne prosvjede u zemlji, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u ponedjeljak.

Policija je objavila da je privela 713 osoba na masovnim prosvjedima u nedjelju. Snage sigurnosti koristile su vodene topove i palice kako bi rastjerale prosvjednike koji su pozivali na nove predsjedničke izbore.

Deseci tisuća Bjelorusa na ulicama su svakog vikenda od izbora 9. kolovoza na kojima je Aleksandar Lukašenko proglasio pobjedu. Njegovi protivnici optužuju ga za namještanje izbora, što Lukašenko odbacuje. Većina oporbenih lidera je prebjegla ili je uhićena.

“Prosvjedi, većinom u Minsku, postali su organizirani i krajnje radikalni”, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

“Zbog toga zaposlenici ministarstva unutarnjih poslova i policajci neće napuštati ulice i koristit će, ako bude potrebno, specijalnu opremu i oružje”, dodaje se u priopćenju.

Zapadne zemlje nametnule su sankcije bjeloruskim dužnosnicima koje optužuju za izbornu prijevaru i zlostavljanje prosvjednika. Šef njemačke diplomacije Heiko Maas rekao je u ponedjeljak da i Lukašenka treba dodati na EU-ov popis na kojemu se nalazi oko 40 bjeloruskih dužnosnika.

Donirajte Udrugu Mlada pera

Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.