CAPAK: U ugostiteljske objekte stižu inspektori koji će kažnjavati vlasnike s iznosima od 20 do 50 tisuća kuna

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je u ponedjeljak da bi pravne osobe u Hrvatskoj mogle dobiti novčane kazne od 20.000 do 50.000 kuna ako se ne pridržavaju odluka Nacionalnog stožera.

“Dosad smo imali preporuke, ali od danas su to odluke koje podliježu inspekciji”, kazao je Capak u Dnevniku Nove TV. U donošenju mjera je sudjelovao i glavni državni inspektor Mikulić i upoznat je, kaže, s kontrolom.

“Sutra nas čeka odluka gdje će inspektorat imati veliku ulogu jer će provoditi kontrolu. Sad postoji mogućnost kažnjavanja, ako inspektor utvrdi, 20.000 do 50.000 tisuća kuna za pravnu osobu”, istaknuo je Capak te dodao da još ne postoji odredba za kažnjavanje fizičkih osoba, ali u zakonu postoji mogućnost poveznice i o tome se sada razgovara.

Od danas je nošenje maski obavezno u zatvorenim prostorima, osim u teretanama, a Capak kaže kako su u komunikaciji s predstavnicima fitness industrije, no još nisu razgovarali o mogućnostima nošenja maski u teretanama. “Za vrijeme vježbanja nije moguće nositi masku, ali za vrijeme boravka u prostorijama bi se moglo. Još nismo o tome razgovarali”, rekao je.

Vezano za predstojeći blagdan Svih svetih, čelnik HZJZ-a naglašava da su zamolili lokalne stožere da pripreme češću frekvenciju buseva i ograničavanje broja ljudi, a ako bude potrebno Nacionalni stožer će propisati mjere. Dodao je i da treba prorijediti i kioske s cvijećem i svijećama ispred groblja jer se i oko njih stvaraju gužve.

Krajem godine na tržištu bi moglo biti prvo cjepivo za koronavirus, Oxfordsko cjepivo bi moglo vrlo brzo dobiti odobrenje, a Capak naglašava da Hrvatska ima pripremljeno skladištenje i funkcioniranje distribucijskog centra. Prva tranša bila bi od 200.000 do 400.000 doza.

Istaknuo je da je cjepivo protiv gripe već u Hrvatskoj, krajem tjedna očekuje se početak cijepljenja, a u prvoj tranši osigurano je 250.000 doza za ranjive skupine.
(Hina)

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.