Japan će ispustiti kontaminiranu vodu iz Fukushime u ocean

Prošli tjedan predstavnici japanske ribarske industrije tražili su od vlade da ne dopusti izlijevanje kontaminirane vode iz elektrane u Fukušimi u more tvrdeći da će to poništiti godine rada na obnavljanju njihova ugleda

Gotovo deset godina nakon nuklearne katastrofe, japanska vlada odlučila je ispustiti kontaminiranu vodu iz uništene nuklearke u ocean, javljaju mediji, a formalno priopćenje najavljeno je kasnije tijekom mjeseca.

Očekuje se da će ta odluka ugroziti susjedne države poput Južne Koreje, koja je već pojačala testove na radijaciju za hranu iz Japana te dodatno devastirati ribarsku industriju u Fukushimi koja se godinama bori protiv tog poteza.

Zbrinjavanje kontaminirane vode iz nuklearne elektrane Fukushima Daiici dugogodišnji je problem za Japan. Više od milijun tona vode trenutno je pohranjeno u velikim spremnicima u objektu.

Elektrana, kojom upravlja Tokyo Electric Power Company Holdings Inc, imala je više nuklearnih katastrofa nakon potresa i tsunamija 2011.

Pripreme će trajati dvije godine

List Asahi objavio je da bi za svako takvo ispuštanje trebale dvogodišnje pripreme, jer ozračena voda najprije mora proći postupak filtracije prije nego što se može dalje razrijediti morskom vodom te biti na kraju ispuštena u ocean.

Prošli tjedan predstavnici japanske ribarske industrije tražili su od vlade da ne dopusti izlijevanje kontaminirane vode iz elektrane u Fukushimi u more tvrdeći da će to poništiti godine rada na obnavljanju njihova ugleda.

Južna Koreja zadržala je zabranu na uvoz morske hrane iz područja Fukushime koja je uvedena nakon nuklearne katastrofe i prošle godine pozvala višeg dužnosnika japanskog veleposlanstva da objasni na koji će način Tokio riješiti problem.

Donirajte Udrugu Mlada pera

Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.