Foto: FaH

Više od 600 ugostitelja jučer je zatvorilo lokale na 60 minuta u znaku podrške akciji „5 do 12“

Snažan odaziv ugostitelja Kvarnera i Istre dokaz je uspješnosti same akcije, ali i nužnosti poduzimanja daljnjih koraka za spas radnih mjesta i očuvanje gospodarstva

Više od 600 ugostitelja Kvarnera i Istre jučer je s početkom u 11 sati i 55 minuta zatvorilo svoje ugostiteljske objekte kako bi podigli razinu svijesti o stanju ovog sektora i nužnosti djelovanja. Inicijator akcije nazvane „5 do 12“, Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre, proglasila je akciju u potpunosti uspješnom. Cilj jednosatnog prestanka usluživanja gostiju bio je potaknuti žurno djelovanje odgovornih institucija kako bi se očuvala radna mjesta u sektoru i spriječio kolaps gospodarstva.

 „Ne tražimo besplatan novac, velika većina nas ionako ne ostvaruje pravo na daljnje potpore za naše djelatnike, niti vjeruje kako je rješenje za hrvatsko gospodarstvo u beskrajnim potporama, već pristup kreditnim linijama za očuvanje likvidnosti, investicije i porezne olakšice kako bismo konsolidirali poslovanja i zadržali naš najvažniji resurs – ljude. Tražimo da HAMAG i HBOR čine ono što je Vlada obećala, kao i poslovne banke koje, štiteći svoju aktivu, ne oslobađaju sredstva na tržište unatoč relaksaciji od strane HNB-a.“ rekao je Vedran Jakominić, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja i poznati riječki poduzetnik.

Prema anketi koju je provela Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre, čak 80 posto poslodavaca u ugostiteljstvu bit će prisiljeno otkazivati ugovore djelatnicima uslijed pada poslovanja. Kako bi se očuvala brojna radna mjesta i omogućilo daljnje poslovanje i egzistencija ovog, ali i povezanih sektora, ugostitelji od odgovornih tijela traže obustave naplate PDV-a do 01. ožujka 2021., sniženje stope PDV-a na hranu, što uključuje i pića, na 10% te potpore kroz kredite za likvidnost i investicije u suradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om.

„Mjere za očuvanje radnih mjesta spasile su radna mjesta naših djelatnika. Međutim, nisu spasile same poduzetnike i poduzetništvo, a među njima i one najviše pogođene trenutačnom situacijom – povremeni putnički prijevoz, event industriju, putničke agencije, turističke vodiče, beauty industriju i ugostitelje. Nastojeći održati nivo ugostiteljske ponude na koju su naši gosti navikli, iscrpili smo većinu svojih resursa. Najavljena povoljna kreditiranja koja će država osigurati poduzetnicima ostala su kule u zraku. Pristup bilo kakvoj kreditnoj liniji je blokiran. Sve ovo upućuje kako je kolaps djelatnosti čiji smo ključni faktori, ali i mnogih drugih – ne samo onih vezanih uz ugostiteljstvo – samo odgođen s travnja na studeni.“ dodao je Vedran Jakominić.

Jučerašnja akcija pokazala je da za ugostiteljski sektor zbilja jest „5 do 12“ i vremena za djelovanje sve je manje. Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre poziva na žurno djelovanje kako bi im se omogućio nastavak poslovanja. Također, zahvaljuje se svim ugostiteljima regije koji su na 60 minuta zatvorili svoje objekte kako bi podržali ovu akciju, kao i svim građanima na iskazanoj solidarnosti i razumijevanju za period u kojem su objekti bili zatvoreni.


Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.